Ако многогодишната финансова рамка на ЕС бъде приета до края

...
Ако многогодишната финансова рамка на ЕС бъде приета до края
Коментари Харесай

От 16 до 30 млрд. евро за България в евробюджета за следващите 7 години

Ако многогодишната финансова рамка на Европейски Съюз бъде призната до края на годината, България би имала опцията да има достъп до 692 милиона еврофинансиране още тази есен. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев на днешното държавно съвещание. По думите му, страната ни може да има достъп до тези средства още тази есен. В момента нашата готовност е в идващите два месеца да подготвим стратегиите, с цел да може в края на годината да стартира усвояването на 692 млн. евро от новия европейски бюджет и фонда за възобновяване от коронакризата, разясни той.

Целият пакет финансиране по многогодишната финансова рамка /2021 -2027/, който се разяснява за България, без новото финансиране, е в размер на 16 милиарда 717 милиона лв.. Това включва средства от кохезионната политика, директни заплащания, Фондът за обективен преход, който би трябвало да финансира политиките по декарбонизация, средства по Програмата за развиване на селските региони, миграция и сигурност, осведоми Българска телеграфна агенция.

" Новото предложение е в размер на 12 милиарда 845 милиона, от което 9 милиарда 717 милиона е безплатно финансиране и опция за достъп до заеми за близо 3 милиарда 128 милиона ", посочи Томислав Дончев. По думите му, присъщото за това финансиране е, че то ще се разходва в много по-къси хоризонти. При състояние, че идващият програмен интервал е 2021-2027, по-голямата част от това финансиране би трябвало да се употребява до 2024 година.

" Огромни като размер средства, с което съвсем се удвояват средствата, които би употребила България. Те биха достигнали сума от порядъка на 30 милиарда. Но това финансиране не е абсолютно. Това финансиране е с акцент справяне с икономическите последствия от пандемията, само че има и мощен новаторски уклон, ориентиран към Зелената договорка, рационализация на стопанските системи, високи технологии и промени ", добави Дончев.

Механизмите за систематизиране на финансирането не са ясни все още, само че позицията на България е, че то би трябвало да бъде оптимално синхронно на метода, по който се разпределя все още. Има индикации, че част от това финансиране няма да бъде разпределено автоматизирано на държавите-членки. То ще бъде на равнище Европейска комисия и ще се кандидатства на база избрани условия, които страните членки би трябвало да покрият. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР