Ако мислите, че козите не са особено умни, значи много

...
Ако мислите, че козите не са особено умни, значи много
Коментари Харесай

Учени: Козите са умни и обичат главоблъсканици

Ако мислите, че козите не са изключително умни, значи доста грешите. Германски учени настояват, че козите са съобразителни и обичат да вземат решение сложни задания.

Козите обичат главоблъсканиците. На тях им харесва да бъдат възнаграждавани за решението на каквато и да е задача. Ако козата е изправена пред избора да получи лакомство безплатно или като премия за превъзмогването на затруднение, тя ще избере втория вид. До подобен извод са стигнали учените от Научно-изследователския институт по биология и селско стопанство в Думерщорф, Германия, изучавайки особеностите в държанието на животните.

В рамките на взаимен план с швейцарския Център за основаване на удобни условия за живот (Agroscope) учените се пробвали да схванат, на какво могат да научат козите и до каква степен те са в положение да се ориентират и да правят оценка заобикалящата ги среда.

Експеримент с приемане на храна

Същността на опита се състои в следното: Козите влизят в помещение с два отвора в стената. Единият е закрит с преносима врата, а другият - открит. И в единия, и в другия имало храна за премия.

Около половината от животните предпочели да не вървят по лекия път, а по по-трудния - да отворят вратата с зурла, с цел да стигнат до премията си, изясни Ян Лангбайн от научно-изследователския институт.

Подобно проучване не е ново, акцентира „ Дойче веле ". Учените в продължение на повече от 50 година учат поведенческия феномен Contrafreeloading, при който живите същества постоянно избират по-трудния път за приемане на храна. Казано в резюме, в случай че на животното се предложи храна просто по този начин или в случай че би трябвало да си я „ проработи ", изпълнявайки избрана задача, козата постоянно избира втория вид.

Многогодишните изследвания демонстрират, че само котката няма такива желания и избира да бъде хранена.

Освен всичко останало, козите са и любознателни и на драго сърце учат нови неща, твърди Лангбайн. Те имат потребността и способността да правят оценка обкръжаващата ги среда, избирайки не безусловно най-лесните способи за приемане на храна.

Учените са си сложили за цел да открият дали подготвените кози са по-устойчиви на стрес от необучените. Резултатите от това ще оказват помощ да се подобрят изискванията на развъждане на животните.

Търсенето на храна може да разнообрази живота им и да ги избави от скуката, счита Лангбайн. Когато се научи да отваря вратата и да получава за това премия, козата изпитва позитивни страсти, изясни ученият.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР