Ако министърът на финансите Владислав Горанов не се яви на

...
Ако министърът на финансите Владислав Горанов не се яви на
Коментари Харесай

Бургаски съдии, адвокати и счетоводители са били подложени на "данъчна селекция"

Ако министърът на финансите Владислав Горанов не се яви на чуването за бургаския скандал, това ще значи, че застава зад дейностите на подчинените си, настояват социалистите

© Анелия Николова Още по тематиката
Две нови системи за 2 млн. лева ще централизират гражданските данни

До края на 2018 година би трябвало да проработят адресен указател и нов указател " Гражданска регистрация ", които да обединят данните за жителите
21 ное 2017
Национална агенция за приходите призна, че е имало предложение неуместни съдии да бъдат проверявани

Селекция обаче не била осъществявана, написа в писмо на организацията до ССБ
20 ное 2017 Данъчната работа в Бургас не е останала единствено със заканата да направи инспекции и проверки на съдии, чиито решения не й харесват, само че и е осъществила това на процедура. Данъчна " селекция " е била приложена и върху юристи и счетоводни къщи, които са предоставяли правни услуги на глобени търговски обекти.

Това излиза наяве от информация, прочетена в петък в Народното събрание от народен представител на Българска социалистическа партия, която Национална агенция за приходите предоставила и която носи подписа на изпълнителния шеф Галя Димитрова. Според данните в нея за три месеца – от 11 август до 30 октомври организацията е упълномощила в цялата страна общо 39 инспекции и проверки на юристи, съдии или счетоводители и членове на техните фамилии. От тях 25 са на територията на Бургас, което прави 64 % или 2/3 от всички инспекции. Любопитно е, че тези данни парламентарната група на Българска социалистическа партия е поискала и получила по Закона за достъп до социална информация, въпреки че народните представители имат право да изискват информации от държавните органи.

Скандалът тече към този момент няколко месеца, по него към този момент остро реагираха от Съюза на съдиите в България,и от Висшия адвокатски съвет, както и от Асоциацията на административните съдии. През септември стана известно, че директорката на дирекция " Контрол " в Национална агенция за приходите - Бургас Пенка Жекова в отчет до Галя Димитрова е предложила да бъдат подложени на " селекция ", т.е. - на данъчни инспекции съдии от Бургаския административен съд, отменяли заповеди на данъчните за запечатване на търговски обекти. В обсега попадат и членове на фамилиите на магистратите. Жекова дава концепция такива данъчни проверки да бъдат направени и на счетоводни къщи, юристи и адвокатски сдружения, които са предоставяли правни и други услуги на тези глобени сдружения. Мотивите й са, че съдиите са отменяли предварителното осъществяване на заповедта за запечатване на обекти, постоянно когато е обжалвано, макар открити нарушавания на данъчни и трудови закони и големи отговорности.

Официално от Национална агенция за приходите до момента не отричаха, че подобен отчет има, само че твърдяха, че той не е употребен за започване на инспекции на съдии. В писмо на приходната организация от края на октомври до Съюза на съдиите в България, с копие до финансовия министър, изпълнителният шеф Галя Димитрова декларира, че предлагането за такава " селекция " не е било изобщо обсъждано от централното ръководство. Ако се съди от цитираните от Българска социалистическа партия данни обаче, излиза, че бургаските съдии, юристи и счетоводители са били подложени на " селекция ", като евентуално в претекстовете е спестено действителното съображение.

Заради този случай Българска социалистическа партия изиска финансовият министър Горанов да бъде изслушан в Народното събрание, с цел да " изясни употребяват ли се приходните организации за напън върху български жители ". Ако той не се яви, ще значи, че " застава зад дейностите на своите подчинени ", както и че случилото се в Бургас не е частен случай, а целенасочена политика на държавното управление на ГЕРБ. Случаят е невиждан напън от страна на страната върху съдии, юристи и редови български жители, документиран в публична преписка на Национална агенция за приходите, се твърди в декларация на Българска социалистическа партия.

Миналата седмица Висшият правосъден съвет реши да изиска отчета на бургаския клон на Национална агенция за приходите, с цел да ревизира дали събитията към него са правилни. Тогава членът на съвета Красимир Шекерджиев съобщи, че съгласно бургаските съдии данъчните проверки по тази " селекция " фактически се правят. " Недопустимо е съдията да бъде проверяван единствено на съображение на актовете, които е постановил, съгласно това дали те се харесват на Национална агенция за приходите или не ", сподели Шекерджиев.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР