Ако минат към прокуратурата, ще има упреци към експертизите им,

...
Ако минат към прокуратурата, ще има упреци към експертизите им,
Коментари Харесай

Съдебни медици спират да ходят на убийства, след 5 г. масово се пенсионират

Ако минат към прокуратурата, ще има упреци към експертизите им, счита Сотир Цацаров

До 5 години множеството правосъдни медици у нас ще бъдат пенсионери. А нови фрагменти няма. В Северозападна България три правосъдни окръга разчитат на един патоанатом, който е пред пенсия. На този човек сега тежат 232 неизготвени изводи, а тези, които е направил, не са му платени. Това стана ясно на националната конференция на правосъдните медици в Пловдив, на която участва и основният прокурор Сотир Цацаров. Министерство на вътрешните работи им дължи над 4 млн. лв.. Някои не крият, че са подготвени да спрат да годят на убийства.

" Държавата би трябвало да се замисли за една напълно нова организация на работа ", съобщи Цацаров. Имало всевъзможни модели. В Русия съществували окръжни правосъдни лекари, които са към прокуратурата. Но обвинител номер едно у нас счита, че този вид е несполучлив. " Това би основало упреци, че дават изводи, които би следвало да са справедливи, а в това време ще получават заплатите си от прокуратурата ", посочи Цацаров. Той счита, че е по-разумно да се сътвори народен самостоятелен институт към министерството на правораздаването. Имало и работна група, която работи за основаване на народен център за движимости лица. Тя почнало по времето на министър Москов, само че след две седмици здравното ведомство изгубило интерес.

" Докато страната не разбере, че това е главен фактор за закъснение на правосъдния развой, който рефлектира върху правата на нейните жители, ще се въртим в затворен кръг. Ще се редуват струпване на задължения, митинги, заплащане и отново задължения ", уточни основният прокурор. В София обслужването на тежките закононарушения се обслужвало по силата на абонаментен контракт с ВМА. Прокуратурата плащала дежурствата на военни правосъдни медици, с цел да обезпечи следствието на убийства. Цивилните патоанатоми се отзовавали единствено в случаи на тежко произшествие. " В останалите случаи не можем да ги накараме да работят, тъй като имат неплатени експертизи за 2 година ", уточни Цацаров. Според него лечебните заведения гледали на правосъдните лекари като на " заварени деца ", тъй като тяхната активност не носи доходи на лечебните заведения.

Според основния прокурор би следвало медицинските университети да усилят приема в специалностите по патоанатомия и това да стане държавна политика. " Как ще има искащи в случай, че тези експерти попадат в нулева пазарна ниша? Кой младеж ще се ориентира към специалност, потънала в задължения ", попита Цацаров.

Според него проблемите на националния институт по криминалистика били същите. " Не приказвам за професионализма на тези специалисти. При тежки закононарушения тези хора работят непрекъснато. Видях го с очите си към убийството на Виктория Маринова в Русе ", уточни той. Според него с изключение на централна криминалистична лабоработия, би трябвало да има и такива по места. " Не е обикновено в Русе, където е трафикът на опиати от Дунав мост, локалната лаборатория да може да изследва единствено хероин, марихуана и сол. Всичко друго - кокаин и всякаква синтетична дрога се изследва в националния институт по криминалистика. Средната дълготрайност на проучването е 1,8 година Правете сметка какъв брой се проточва правосъдният развой ", даде образец той. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР