Ако Meta не получи възможност да прехвърля, съхранява и обработва

...
Ако Meta не получи възможност да прехвърля, съхранява и обработва
Коментари Харесай

Зукърбърг заплаши да спре Facebook и Instagram в Европа

Ако Meta не получи опция да трансферира, съхранява и обработва данните на европейските си консуматори на сървъри в Съединени американски щати, Фейсбук и Instagram може да бъдат спрени в Европа, оповестява притежателят на колоса измежду обществените медии Марк Зукърбърг в годишния си отчет.

Ключовият въпрос за Meta е трансатлантическият трансфер на данни ,

регламентиран посредством така наречен щит за отбрана на персоналните данни и други типови съглашения, които Meta употребява или е употребила за запазване на данни от европейски консуматори на американски сървъри. Действащите съглашения, които дават опция за прекачване на данни, сега са подложени на сериозен надзор в Европейски Съюз.

В годишния си отчет до Комисията по скъпите бумаги и фондовите тържища на Съединени американски щати Meta предизвестява, че в случай че не бъде призната нова рамка и на компанията не бъде разрешено да употребява актуалните типови съглашения „ или други възможности “,

компанията „ евентуално “ няма да може да предлага доста от своите „ най-значими артикули и услуги “, сред които Фейсбук и Instagram, в Европейски Съюз ,

осведоми.

Обменът на данни сред страните и районите е от решаващо значение за даването на услугите и целевата реклама, акцентира Meta. Ето за какво преди този момент тя е употребила трансатлантическата рамка за трансфер на данни, наречена „ Щит за отбрана на персоналните данни “, като правно съображение за осъществяване на тези прехвърляния на данни.

Този контракт обаче беше анулиран от Съда на Европейския съюз през юли 2020 година заради нарушавания на отбраната на данните. Оттогава Европейски Съюз и Съединени американски щати подчертаха, че работят по нова или обновена версия на контракта. В допълнение към Щита за отбрана на персоналните данни Meta употребява и така наречен примерни съглашения или общоприети договорни клаузи като главно правно съображение за култивиране на данни от европейски консуматори на американски сървъри. Тези примерни съглашения са подложени на еднообразно деликатна инспекция в Брюксел и други елементи на Европейски Съюз.

Ник Клег, вицепрезидент по световните въпроси и връзки на Meta, предизвести, че

„ неналичието на безвреден, сигурен и легален интернационален трансфер на данни ще навреди на стопанската система и ще попречва растежа на бизнеса, учреден на данни, в Европейски Съюз ,

тъкмо когато се стремим да се възстановим от COVID-19 “.

„ Въздействието ще бъде усетено от огромни и дребни бизнеси, в голям брой браншове “, сподели той. „ В най-лошия случай това би могло да значи, че дребен софтуерен стартъп в Германия към този момент няма да може да употребява основан в Съединени американски щати снабдител на облачни услуги. Испанска компания за създаване на артикули към този момент няма да може да прави активност в няколко часови зони. Френски търговец на дребно може да открие, че към този момент не може да поддържа прът център в Мароко “, акцентира Клег.

Той добави: „ Докато основателите на политики работят за намирането на стабилно и дълготрайно решение, ние призоваваме регулаторите да възприемат симетричен и прагматичен метод, с цел да сведат до най-малко разстройствата за хиляди бизнеси, които, сходно на Фейсбук, добросъвестно разчитат на тези механизми за прекачване на данни по сигурен и безвреден метод “.

След изказването на Клег представител на Meta съобщи пред:

„ Нямаме безусловно никакво предпочитание и проекти да се отдръпваме от Европа, само че

простата действителност е, че Meta, както и доста други бизнеси, организации и услуги, разчитат на прехвърлянето на данни сред Европейски Съюз и Съединени американски щати, с цел да работят с световни услуги.

Подобно на други компании, ние съблюдаваме европейските правила и разчитаме на общоприети договорни клаузи, както и на подобаващи ограничения за отбрана на данните, с цел да оперираме с световни услуги. По принцип бизнесите се нуждаят от ясни, световни правила, с цел да защитят трансатлантическите потоци от данни в дълготраен проект, и сходно на повече от 70 други сдружения от необятен кръг промишлености, ние следим от близко евентуалното влияние върху нашите европейски интервенции в хода на тези събития “.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР