Ако местният парламент даде зелена светлина, Общината ще стане собственик

...
Ако местният парламент даде зелена светлина, Общината ще стане собственик
Коментари Харесай

Община Габрово взима Централния пазар и изгражда нов на негово място

Ако локалният парламент даде зелена светлина, Общината ще стане притежател на цялата територия

Кметът на Габрово Таня Христова ще предложи на Общински съвет-Габрово да гласоподава ново решение на дългогодишния проблем с централния пазар на града. Предложението идва по отношение на дългогодишните правосъдни разногласия сред Общината и сдружение „ Пазари “.

От позицията на кмета излиза наяве, че решението цели да върне в ръцете на габровци целия Централен пазар и да разреши основаването на актуален пазар в центъра на града .

Като резултат от разногласията с „ Пазари “ АД, сдружението е наказано да заплати на Община Габрово компенсации за потребление на общински терени по няколко правосъдни каузи на обща стойност 125 794 лв. . Едновременно с това на територията на Централния пазар сдружението е притежател на аграрен парцел от 417 кв.м със постройка върху него , както и на още три павилиона, слънцезащитно оборудване и 90 броя железни структури за щандове,.

След договаряния сред „ Пазари “ АД и Община Габрово, за споразумяване на финансовите взаимоотношения , е разисквана опцията Общината да придобие собствеността на сдружението, в границите на терена за пазар. За задачата се предлага да се извърши прихващане на дължимите от „ Пазари “ АД компенсации и с тях да се придобие част от собствеността на сдружението, а останалата част да бъде купена.

Цената на поземления парцел със постройката върху него е 215 000 лв. , а на оборудванията и структурите – 65 000 лева След прихващането на дължимото от страна на „ Пазари “ АД, Община Габрово може да придобие посочената благосъстоятелност на Централния пазар за 154 000 лева Ако локалният парламент даде зелена светлина на предлагането на Таня Христова, Общината ще стане притежател на цялата територия на Централния пазар.

От локалната администрация допълват, че към този момент е почнала серия от стъпки за основаване на напълно ново сложно решение за градски пазар .

През 2018 година там са отстранени железни структури и търговски маси в неприятно положение, а след решения на Общинския съвет, през 2020 година са добити два парцела , две години по-късно е отчужден парцел и построен паркинг, обслужващ пазара, а през 2023 година бе добит парцел, който да разшири параметрите на ул. „ Еким Цанков “.

В ход е процедура за разработване на идейна идея за обемно-пространствено решение за пазар, а правенето на капиталов план за нов Централен пазар е планувано в бюджета за 2024 година

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР