Ако ме бяхте питали преди 3 дни за позицията на

...
Ако ме бяхте питали преди 3 дни за позицията на
Коментари Харесай

Росен Плевнелиев: Правилният ход е да подкрепим Украйна по всички възможни начини

" Ако ме бяхте питали преди 3 дни за позицията на държавното управление във връзка с Украйна, щях да бъда сломен и да кажа, че в един исторически миг, в който маските паднаха, когато всичко стана черно и бяло, когато е ясно, че Путин е един нов Сталин и че Русия е агресор, а Украйна е жертвата, България беше безусловно от неверната страна на историята, гърчеше се някъде в периферията и щеше да изяде шамарите и от двете направления. В последните 2 дни нещо им стана на ръководещите и от Путин получиха финален късмет да създадат нещо свястно за страната ". Това съобщи някогашният президент Росен Плевнелиев в ефира на bTV.

" Когато станах президент преди 10 години започнахме от " огромния шлем " на Първанов, заменихме го с 3 смислени плана за бългтарската енергетика, наляхме милиарди в енергийната успеваемост тъй че българите и техните панелки да им паднат сметките с 50 %. Управляващите стопираха тази стратегия. През 2012 година имахме една входна точка за диверсификацията, в този момент са 7, в този момент компресорите бълват във всички направления, а освен от Русия на открито. Днес имаме газова преносна мрежа, която е наша, а по време на друго доминирано от Българска социалистическа партия държавно управление - на Орешарски - спомнете си, че " Южен поток беше умислен с 51 % съветско присъединяване. Инвестирахме 2,7 милиарда лв. в тази газопреносна мрежа, наречена " Балкански поток ", която през днешния ден избавя България. От тях към 500 милиона са компресори. И това е добра договорка - получили сме възращаемост от 700 милиона лв. за 3 години. Всъщност кой обслужва Путин - Борисов ли когато е вложил в тази мрежа по този начин, че през днешния ден да кажем - можем и без " Газпром ", или Радев, Йотова, Българска социалистическа партия, " Възраждане ", които непрекъснато вървят по опорните точки на Путин? Кой е демократът - който неведнъж наруши върховенството на закона, наруши конституцията, решението на Европейския съд, че в Крим има експанзия и противозаконна окупация. Кой ги говореше всички тия неща, че Крим е съветски - Радев ", в детайли върна той предисторията на днешните ни проблеми.

Той разяснява и тематиката за диверсификацията и доставките на природен газ. По думите му в този момент имаме лична газопреносна мрежа. Той добави, че в този сложен миг " Балкаснки поток " избавя България. Според Плевнелиев от там можем да вземем газ, от където си желаяме. " Балкански поток " е добра договорка, тъй като инвестицията има огромна възвращаемост, сподели още някогашния президент.

" Един водач може да бъде слаб или мощен. Силните водачи водят хората и им споделят, кое е вярно. Лидерите би трябвало да схванат в този сложен исторически миг, кое е значимо за България. Измисления неутралитет на Румен Радев е покана за национална злополука ", съобщи Плевнелиев. Правилната позиция е политиците да ни водят към почтено участие в НАТО и цялостна интеграция с Европейски Съюз, добави той.

В държавното управление няма място за популизъм, има място за смели политически решения. България би трябвало да достави оръжия на Украйна, с цел да отбрани себе си. Радев дава ли си сметка, че ние може да сме идващите, запита Плевнелиев.

Радев пося семето на популизма. Има заплаха на идващите избори да има още повече русофилство. Не би трябвало да вървим незабавно към предварителни избори, а демократичните сили да се обединят към няколко целта. Един от тях би трябвало да е ускорено влизане в еврозоната.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР