Ако майнерите на биткойна от целия свят създадат автономна държава,

...
Ако майнерите на биткойна от целия свят създадат автономна държава,
Коментари Харесай

Майнинга на биткойни през 2020 г. ще изисква цялото настоящо производство на електроенергия в света


Ако майнерите на биткойна от целия свят основат самостоятелна страна, то те биха се наредили на 61-во място в света по ползване на електрическа енергия, изпреварвайки 159 страни. До този извод стигат анализаторите от английската Power Compare. Според оценката им, в случай че добивът на криптовалута се развива с такива темпове, то пред 2020 година за производството на биткойни ще е належащо да се употребява цялата международна сила.

Анализаторите от английската компания за услуги Power Compare съпоставят цените на електричеството, изразходвано от майнерите с това какъв брой електрическа енергия използват обособени страни. Изследването демонстрира, че 159 страни използват по-малко електричество от добиващите криптовалута.

При изчисленията си специалистите са употребявали данните от рейтинга на Bitcoin Energy Consumption Index, а също по този начин и данните за потреблението на електрическата енергия в обособени страни през 2014 година

Според статистиката на 20 ноември, годишното ползване на електричество за майнинг на биткойна е съставлявало 29,05 Твтч, което съставлява 0,13 % от общото международно ползване. Само за последният месец този индикатор се е нараснал с 29,98 %. Ако този индикатор пораства със същите темпове, то през февруари 2020 година потреблението ще съставлява към този момент 100 % от общия международен разход.
Генерирането на биткойни към този момент изисква повече електрическа енергия от тази, която е нужна за обезпечаване на осветлението за цяла Ирландия, Исландия и Нигерия. В рейтинга на страните, майнерите биха заеми 61-во място сред България и Мароко.

През месец юли майнерите са заемали 71-во място в света, макар че тогава е регистриран рандеман освен на биткойн, само че и на Etherеum. Тогава анализаторите са пресметнали, че за майнинга на биткойна е изразходвана 27 пъти повече сила от платежната система на Visa, а електрическата енергия, изразходвана за рандеман на криптовалута би била задоволителна за електрозахранването на 1,25 млн. семейства в Съединени американски щати.
Според новата статистика, електричеството, изразходвано за майнинг на биткойна би осигурило електрическа енергия за 2,4 млн. семейства в Съединени американски щати, или за 6,1 млн. фамилии от Англия.

Според данните за април, от 2008 година общо приходите на майнерите на криптовалута са от порядъка на 2 милиарда $. Според Power Compare обаче общите доходи на всички майнери в света, преизчислени съставляват 7,2 милиарда $ годишно. Добивът на биткойни годишно би коствал 1,5 милиарда $, в случай че се сметне, че майнерите употребяват най-вече евтина електрическа енергия. Независимо от това, цената на електричеството за майнинг е повишена с 40% за последния месец.

Анализаторите от Citigroup са пресметнали, че при такива разноски на електрическа енергия, добивът на криптовалута може да стане недоходоносен още през 2022 година, с цел да може съществуващият пазарен модел на майнинг да носи някаква облага след 5 години, курсът на биткойна би трябвало да съставлява от 300 000 $ до 1,5 млн. $.

Анализаторите на банката считат, че в близко бъдеще ориста на биткойна ще зависи не от волативността на пазара, или от това дали тава е някакъв балон на пазара, а от цената на електрическата енергия. Според тях с всяка година добивът на биткойни ще изисква от ден на ден електрическа енергия, а цената на майнинга ще пораства от ден на ден.

Вижте проучването на Power Compare: https://powercompare.co.uk/bitcoin/

Рейтинга на Bitcoin Energy Consumption Index: https://digiconomist.net/bitcoin-energy-consumption

По непознатия щемпел

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР