Ако малкият каталунски град Сорт е един от най-известните в

...
Ако малкият каталунски град Сорт е един от най-известните в
Коментари Харесай

"Всичко зависи от имиджа" - кризата в Каталуня отблъсква туристи и инвеститори

Ако дребният каталунски град Сорт е един от най-известните в Испания, Шавиер Габриел може да твърди, че е съдействал до известна степен за това.

Габриел ръководи лотариен магазин, наименуван La Bruixa d`Or - " Златната магьосница ", в град, чието име напълно уместно значи " шанс " на каталунски. Късметът, че е продал доста печеливши билети, е направил магазина извънредно известен, а също така спомага за сполучливото развиване на онлайн бизнеса.

Кризата, обвързвана с напъните на Каталуня да стане самостоятелна, промени живота на 60-годишния Габриел. Той се причисли към над 1500-те компании, които през последните седмици местят централите си отвън богатата област. Компаниите се притесняват най-вече от това, че повече няма да бъдат обхванати от законите на Испания и Европейски Съюз, в случай че Каталуня успее да се отдели, завличайки активността им към незнайни територии.

Дойде време да се вземе решение, сподели Габриел, който дава работа на 16 души и се дефинира като горделив каталунец. Също като него множеството компании, които местят централите си, не трансферират служащи и активи, както става да вземем за пример с активите на банките или с индустриалното съоръжение. Засега това е основно нещо като застраховка във връзка със законодателството. С разрастването на политическата рецесия обаче има риск фирмите да отсрочат вложенията и наемането. Има данни, че туристите отсрочват резервации евентуално изплашени от фрагментите, показващи дейностите на полицията, уличните демонстрации и стачките.

Освен това има риск обстановката още да се утежни - решението на централното държавно управление в петък да поеме директно ръководството на региона може да изостри доста напрежението, в случай че има опозиция било то на жителите или на локалните управляващи като каталунската полиция. Няма никакво подозрение, че рецесията

има унищожителен резултат върху стопанската система,

сподели Хавиер Диас Хименес, учител по стопанска система в влиятелния испански университет IESE Business School. Засега финансовите пазари в Испания регистрират сдържан спад, отразявайки очевидната вяра на вложителите, че напрегнатата обстановка в последна сметка ще бъде преодоляна. Испанското държавно управление насрочи районни избори на 21 декември в Каталуня и по-късно може да обмисли промени в конституцията, които да поуспокоят някои от поддръжниците на независимостта. Това обаче може да отнеме време, добави Диас Хименес, като се има поради какъв брой склонни към борба са двете страни.

Списъкът на фирмите, които местят централите си, включва двете най-големи каталунски банки Caixabank и Sabadell, а те са измежду петте водещи испански банки. Сред тях е и производителят на пенливо вино Codorniu cava, с което е известна Каталуня. Друг добре прочут производител на пенливо вино Freixenet също възнамерява сходни дейности, в случай че продължат стъпките към самостоятелност. Гигантът в издателския бранш Planeta, най-голямата издателска къща в света на испански език и втора във Франция, също реалокира формалния си адрес от Каталуня. Caixabank заяви, че е отчела " умерено ", само че краткотрайно приключване на депозити поради рецесията. След това банката се е възстановила.

Котировките на акциите на Caixabank, Sabadell и други компании регистрират внезапни съмнения - след вота за самостоятелност на 1 октомври те спаднаха и скочиха след оповестяването на решението на фирмите да реалокират централите си.

Собственикът на лотарийния магазин Габриел споделя, че продажбите на билети този месец са скочили с близо 300% по отношение на предходната година - покачване, което той

изяснява с всеобщата поддръжка за решението му

да реалокира бизнеса си. Диас Хименес споделя, че решенията да се местят централите, въпреки и за момента да не засягат работните места, са единствено върхът на айсберга. Плановете да се изнесат централните офиси на компаниите или да се влага на друго място ще се усилят, като някои компании ще отидат да вземем за пример в Полша и в никакъв случай няма да се върнат, добавя той.

Хората, които са мислили да влагат в Испания и Барселона, стартират да премислят желанията си, показва Диас Хименес. " Не става дума единствено за Каталуня. Става дума за неправилните дейности на Испания, която се оказва несериозна страна, защото не може да реши този въпрос ", отбелязва той.

По подигравка на ориста рецесията се случва тъкмо когато Испания се радва на един от най-бързите стопански растежи в Европа. Икономиката ѝ, която е четвъртата по величина в 19-членната еврозона, регистрира забележителен тримесечен напредък от 0.9 % през второто тримесечие. Правителството остави без смяна прогнозата си за повишаване на брутния вътрешен артикул тази година с 3.1 на 100, само че

преразгледа прогнозата си за следващата година

от 2.6% на 2.3% поради политическата рецесия. Международната рейтингова организация Moody`s предизвести, че в случай че продължи политическата невъзможност и в последна сметка се стигне до самостоятелност на Каталуня, това съществено ще подкопае кредитния рейтинг на страната.

Засега, наподобява, туризмът е най-тежко обиден. Експерти показват, че в Каталуня през първите две седмици на октомври, т.е. незабавно след референдума, секторът бележи спад от 15% на годишна основа. Туризмът съставлява към 11% от испанския БВП, който е на стойност 1,1 трилиона евро (1,3 трилиона долара), като Каталуня и нейната столица Барселона съставлява към една пета от него, защото са най-популярната туристическа дестинация.

Нестопанската организация Exceltur, която е формирана от 25 водещи испански туристически групи, чака растежът на туризма тази година да забави темпа си от 4.1 % до 3.1 %. Само в Барселона резервациите са спаднали с 20% по отношение на предходната година, показват те. Ако наклонността продължи през последните три месеца на годината, секторът може да загуби до 1.2 милиарда евро (1.41 милиарда долара), което пък може да засегне работните места.

Анализаторите се притесняват, че желанието на придвижването за самостоятелност на Каталуня да основава колкото се може повече обществен и стопански безпорядък за Испания може да утежни обстановката. Каталунското национално заседание, едно от основните сепаратистки сдружения в Каталуня, намерено приказва за протест на водещи испански компании и за огромни протестни дейности. " Испания, туризмът ѝ, всичко зависи доста от имиджа ", споделя Диас Хименес. " И това просто я убива ", добавя той. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Кризата в Каталуня (114)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР