Ако купа със супа ви носи най-доброто старомодно усещане за

...
Ако купа със супа ви носи най-доброто старомодно усещане за
Коментари Харесай

Супата: Вкусът на вековната традиция и уют

Ако купа със чорба ви носи най-хубавото старомодно чувство за комфорт би трябвало да знаете, че доста хора по света изпитват същото.

Супата е една от най-старите и универсални храни в света, споделя Джанет Кларксън, създател на книгата " Супата: Световна история ".

" Всяка просвета има някакъв тип чорба ", споделя тя. " Това ядене има доста антични корени. " Първите хора са я варили във всичко - от черупки на костенурки до бамбукови пръчки , написа тя в книгата, а през бронзовата ера са изработвали специфични железни съдове за чорба.

Варенето на храната е разрешило потреблението на зърнени култури, към които са били добавяни билки и други съставки за поддържане или за медицински цели.

Всеки път, когато поднасяте тенджера с богата чорба (може би с гарнитура от хляб) на другар с хрема, Кларксън споделя, че в действителност продължавате една вековна традиция. " Разделянето на храната и медикаментите - не по този начин са мислили античните хора ", споделя тя. " Мисля, че във всяка страна по света в исторически проект някои супи са били възприемани като възстановяващи и дори лечебни ".

Това е правилно, без значение по какъв начин я наричате. Днес супата е по-скоро бульонна, до момента в който яхнията е по-солидна и гъста, само че храните по света, които се употребяват с лъжица, в никакъв случай не са се вписвали тъкмо в двете англоезични категории.

Докато Кларксън се рови във вековната етимология, с цел да наблюдава историята на супата, потажа и бульона, тя се стопира на едно по-обобщаващо схващане. " Просто някакви неща, сготвени във вода ", написа тя, " като овкусеният бульон се трансформира в съществена част от ястието ".

Това е определение, което оставя място за голямото кулинарно многообразие от супи в света.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР