Ако Кугър кацне на покрива на Пирогов, може да слезе

...
Ако Кугър кацне на покрива на Пирогов, може да слезе
Коментари Харесай

Инж. Мариян Боновски: Ако ”Кугър” кацне на ”Пирогов”, ще слезе на ниво -2

Ако ”Кугър ” кацне на покрива на ”Пирогов ”, може да слезе на равнище -2 или стъклата да ги нямат. Допустимото оптимално тегло на един медицински хеликоптер е в пъти по-малко от това на ”Кугър ”. Няма мотив, който да покаже, че той може да извършва действия и задания по ХЕМС. Решението е доста положително, че желаят да се освободят от тях. Те могат да се употребяват, само че по напълно друга стратегия.
Това уточни пред bTV инж. Мариян Боновски.

Повод за думите му е предлагането на вицепремиера и боен министър Красимир Каракачанов ведомството да се освободи от четири хеликоптера " Кугър ", които да бъдат предоставени на здравните управляващи. Повод за предлагането е молбата на избавителните служби, която пристигна след траялата часове наред избавителна интервенция в Стара планина.

България е единствената страна в Европейски Съюз, която от две години не разполага с медицински хеликоптер.

" България е единствена в Европейски Съюз, в която няма построена система ХЕМС. Това е политическо решение, което би трябвало да се вземе един път вечно ", уточни инж. Боновски.

Ако желаеме да вършим ХЕМС не е единствено да купим хеликоптери. Най-напред би трябвало да се пипне системата 112. Около 3-4 минути се беседва с оператор. Само в тези междинни диалози се лишават от 8 до 10 минути. От тук нататък е времето за реакцията, изясни още той.

Той прикани да се мисли за създаване на хеликоптерна площадка върху лечебните заведения. Единствената, която дава отговор на условията, е тази в Окръжна болница.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР