Ако коронавирусът продължи към вариант с ниска патогенност и висока

...
Ако коронавирусът продължи към вариант с ниска патогенност и висока
Коментари Харесай

Проф. Хайрабедян: Няма смисъл да се слага една и съща ваксина няколко пъти

Ако коронавирусът продължи към вид с ниска патогенност и висока инфекциозност, може да се надяваме, че епидемията ще завърши, сподели още той пред БНР.

По думите му разновидността " Омикрон " протича по-леко, само че рано или късно ще болести съвсем всички. Според проф. Хайрабедян, даже в този момент да си сложите бустерна доза, след 3-4 месеца вирусът ще болести множеството хора. Абсолютният брой инфектирани, които са податливи, ще е доста огромен, по тази причина рисковите групи би трябвало да бъдат защитавани, счита Хайрабедян.

Имунният статус на пациентите не е идентичен. Ваксините са ориентирани към първия вид на вируса. При част от пациентите имунитетът може да бъде по-слаб, а и с времето имунитетът избледнява. Затова част от хората в рискови групи е допустимо да бъдат имунокомпрометирани и да влязат в болница, даже имунизирани. Това са групите, които би трябвало да помислят за бустерна доза, разясни имунологът. Другите могат да чакат по-леко протичане на Омикрон.

Според него " Омикрон " протича 5-6 пъти по-леко. 10 пъти е по-ниска смъртността, само че е над 70 пъти по-заразен. В момента и двата разновидността са налични: Делта и Омикрон и това не е добре - няма по какъв начин да знаем с какво ще се заразим, добави Сорен Хайрабедян.

Двойната ваксина трябваше да защищава от Делта най-малко 4-6 месеца, при Омикрон отбраната спада до 3 месеца. Бустерът връща успеваемостта на имунизацията с 20% и отбраната се подвига, сподели още проф. Хайрабедян.

Наблюдават се сред 20 и 40% реинфекции с Омикрон при преболедувалите. Това е по този начин, тъй като белтъкът, с който вирусът влиза в клетката, е доста мутирал.

И при Делта, и при Омикрон хората, които няма да развият антитела, са 40-50%, сподели проф. Сорен Хайрабедян. " Това е типично за тези настинки, които имаме всяка година. Това е простуда, която убиваше, по тази причина стана подобен проблем ", изясни той.

Около три месеца след приемане на третата доза, отбраната против хоспитализация измежду тези на възраст 65 и повече години остава на към 90%

Вариантът " Омикрон " заобикаля значително отговорът на антителата. Обичайно се тества обезвреждащ отговор към старите разновидности, само че тези проби не са съответни по отношение на Омикрон, посочи Хайрабедян.

Относно честите бустерни дози и проблемите с имунния отговор, проф. Хайрабедян сподели, че се приема, че един бустер, най-много още един разрешават на имунната система да направи нови клонове антитела.

Той цитира нова научна обява в списание " Нейчър ", съгласно която има места по вируса, по белтъка, с който той влиза в клетките ни, които могат да бъдат блокирани от антителата ни против други сходни вируси от сходни фамилии.

" Вирусът има към 140 места, които се намират върху структурата, която се свързва с нашата клетка. Тези 140 места, в случай че мутират и ние в случай че би трябвало да изчерпим всички вероятни разновидности и да създадем ваксини против тях, това значи безпределно имунизиране ", сподели той.

Според имунолога, в случай че част от тези места не мутират, той няма да може да се свързва въобще с клетката и ще престане да има опция да ни инфектира. Идеята е да се блокират такива места, които са ниско мутиращи, а в това време са сходни за него и за други сходни фамилии вируси. Към тях се оказва, че има кръстосани антитела, примерно имате антитела против друго семейство коронавируси или дори по-далечно семейство от същата група. Тези антитела могат да блокират Омикрон и на тази основа считат да се употребяват структурите, които са сходни, с цел да се направи ваксина, която да бъде универсална, тъй че да блокира цялото семейство ", добави проф. Хайрабедян.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР