Ако конфликтът между Израел и Палестина не се реши бързо,

...
Ако конфликтът между Израел и Палестина не се реши бързо,
Коментари Харесай

Милен Керемедчиев: Конфликтът между Израел и Палестина може да се превърне в световна заплаха

Ако спорът сред Израел и Палестина не се реши бързо, всяка точка по света може да бъде под опасност. През последните седем години нямаше сходна ескалация на напрежението сред двете страни поради политиката на Тръмп по спора. Това сподели пред БТВ някогашният зам.-външен министър Милен Керемедчиев.

" Подкрепата му за Израел беше толкоз мощна, че тя унищожи опцията въобще да се приказва за две страни на тази територия. Първо, преместването на посолството в Йерусалим беше доста мощен знак, по-късно имаше закриване на офиса на ООП във Вашингтон, което бе преустановяване на договарянията сред Съединени американски щати и палестинската самостоятелна власт. Отделно беше спряно финансирането от страна на Щатите към Организация на обединените нации, която оказва помощ на палестинците ", изясни той.

По думите му " Хамас " желае да върне палестинския проблем още веднъж на масата и го прави по най-бруталния и нечовечен метод с разкриване на военни дейности против Израел.

" Възпирането на огромни военни интервенции на израелската войска предотвратява разгръщане на спора. От друга стана, " Хизбула " не влиза в спора, което значи, че рано или късно потенциалът от ракети на " Хамас " ще свърши и опцията за връщане на масата на диалозите ще бъде действителна ", добави Керемедчиев.

Според него Египет и Русия имат основна роля за деескалацията на напрежението, тъй като това са двете страни, през които Иран доставя с оръжия, боеприпаси и пари палестинските групировки, които вземат участие във военните дейности сега.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР