Ако Кирил Петков беше убедил нашите европейски партньори, че няма

...
Ако Кирил Петков беше убедил нашите европейски партньори, че няма
Коментари Харесай

Йотова: Предложение като френското можеше много по-рано да е факт

Ако Кирил Петков беше убедил нашите европейски сътрудници, че няма да имат проблем с България във връзка с Република Северна Македония и нещата ще станат доста по-бързо, доста по-отдавна пътят към компромисите, към съблюдаване ползите на страната, ни щеше да бъде отворен и предложение като френското доста по-рано щеше да бъде реалност. Това съобщи пред публицисти в троянското село Орешак вицепрезидентът Илияна Йотова, цитирана от Българска телеграфна агенция, по отношение на вчерашното решение на Народно събрание да бъде вдигнато българското вето върху договарянията за участието на Северна Македония в Европейски Съюз.

Според Йотова към този момент тематиката би трябвало да се разяснява внимателно, до момента в който излезе решението на РСМ по въпроса и се види дали плануваният протокол ще остане в сегашния си тип. Все още най-важният документ от това в началото предложение не е подписан. Ще си запазим опцията за мнения, откакто забележим трите документа в пакет, изясни Йотова.

" Още от началото на предходната година, когато на Съветите в Брюксел ходеше президентът Румен Радев, доста остро сложи въпроса за правата на българите там и че България няма по какъв начин да каже своето " да ", до момента в който тези права не са обезпечени по този начин, както самият Европейски съюз изисква съгласно Копенхагенските критерии. Година и половина беше доста сериозен спор, полемика, увещание от страна на президента към нашите европейски сътрудници, с цел да схванат, че това е най-важното изискване на България, с цел да бъде един ден Република Северна Македония пълноправен член на Европейски Съюз ", добави вицепрезидентът по отношение на изизкванията на страната ни във връзка с сънародноците ни в РСМ.

Илияна Йотова разяснява и обвиненията на премиера в почти-оставка Кирил Петков против президента Румен Радев. По думите й това е прочувствена реакция - да търсиш някой да ти е отговорен.  " Ние сме правова страна, имаме съвещания, стенограми от тях и там доста ясно може да се види кой каква позиция е взел ", означи тя.

Във връзка с политическата обстановка в страната Йотова съобщи: " Много очаквания и упования бяха свързани с кабинета Петков след всички 12 години, след безусловно основателния митинг на хората, след всички страсти, които бяха на площадите през 2020 година С тази сила, която имаше у хората за смяна, разочарованието пристигна доста бързо. "

За следващ път тя изрече и мнението си, че би трябвало да се направи всичко допустимо, с цел да няма предварителни избори, изключително поради тежката политическа обстановка в страната, в Европа и в целия свят. Йотова също по този начин увери, че в случай че се стигне до избори, президентската институция ще подсигурява стабилността в страната, както го е направила през 2021 година Освен това, тя прикани политиците да бъдат задоволително почтени и откровени с българските гласоподаватели.

В село Орешак, община Троян, вицепрезидентът беше във връзка 50-ата годишнина на Националното ревю на художествените занаяти и изкуствата, която беше маркирана с ретроспективна галерия " Традиция с бъдеще ".

По-късно от президентството разпространиха публично известие за визитата й.

България не е единствено отличник в отрицателни ранглисти. Не е дребна страна. Имаме доста какво да покажем на света. Духовната империя България няма граници, съобщи Йотова на юбилея на ревюто.

" Този остров - опора на предишното, традициите и обичаите, заслужава нашето почитание, изключително в днешния свят на войни, когато се приказва повече за продажба на оръжие, в сравнение с за мир, на тежки стопански и обществени рецесии, във време, когато дребни политически сметки пробват да разрушават държавността ", посочи тя.

Илияна Йотова поздрави всички, които половин век развиват Националното ревю на художествените занаяти и изкуствата в село Орешак, популяризират българските обичаи и занаяти по света и притеглят интереса на задгранични сътрудници.  " Традициите и паметта са живителните сокове, които ни вършат мощни българи. Българската памет би трябвало да предаваме на поколенията ", акцентира тя.

Вицепрезидентът благодари на управлението на община Троян за дейната му активност.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР