Ако живеехме в библейски времена, действията на Бойко Рашков щяха

...
Ако живеехме в библейски времена, действията на Бойко Рашков щяха
Коментари Харесай

Как Рашков вади меч на Борисов


Ако живеехме в древен времена, дейностите на Бойко Рашков щяха да бъдат оправдани с думите на Йов: " Бойте се от меча ". Но през 2021 не това чака обществото от един министър на вътрешните работи, бил той и длъжностен.

Бойко Рашков

Ако живеехме в древен времена, дейностите на силовия вицепремиер Бойко Рашков щяха да бъдат оправдани с думите на Йов 19:29: “Тогава бойте се от меча; тъй като гневни са наказванията, нанесени от меча, с цел да познаете, че има съд ”.

Но през 2021 година в България, страна-член на Европейски Съюз, не това чака обществото от един министър на вътрешните работи, бил той и длъжностен. Още повече, когато неговата и на сътрудниците му активност е под президентския слоган за “връщане на държавността ” в една страна, ръководена повече от десетилетие от ГЕРБ и Бойко Борисов. Макар че “правова държавност ” би бил по-добър надпис.

Какво свърши Рашков до момента? Подписа n-брой заповеди за уволнения и пенсиониране на началници от Министерство на вътрешните работи. Даде n-брой изявленията, в които даде обещание обстоятелства (ама по-късно) и нагруби публицисти, чиито въпроси не хареса. Разпореди и дисциплинарно произвеждане против преназначения на нова служба някогашен началник на “Вътрешна сигурност ” в Министерство на вътрешните работи Стефан Банков, оплакал се обществено от “безпрецедентен напън ” от страна на министъра и оповестил, че ще търси правата си в съда.
Редакцията предлага
Какво се случи дотук в абсурда с подслушването

, Рашков го удостовери още на идващия ден и съобщи, че има информация за заличаване на материали в ДАНС. В последващи изявленията още веднъж натъртваше какъв брой интензивно работят шредерите, а след това заяви, че и служебният министър председател Стефан Янев е бил измежду подслушваните (в качеството му на консултант на президента). Анонсът пристигна преди да са завършили разпоредените от самия него инспекции по отношение на употребяваните специфични разследващи средства.

Самият Янев не беше по този начин безапелационен: по Българска национална телевизия той съобщи, че “когато обстоятелствата са неоспорими, когато има доказателства, когато мине правосъдна фаза - тогава може да се разяснява всичко ”. В последващи изявленията и Рашков зае същата позиция: “Ще пристигна време, когато ще съм по-конкретен за подслушването ”.

От една страна служебното държавно управление желае да разкрие какви са ги правили Министерство на вътрешните работи и службите против политическите съперници на ГЕРБ. От друга страна май не са уверени, че ще намерят следи, защото към този момент са заличени. Но в случай че има политическа воля, доказателства би следвало да се открият - протоколи от записи, заповеди за подслушване със съответните подписи. Освен това могат да бъдат разпитани чиновниците, осъществявали записите - което значи дадени под клетва показания, данни от телекомите и прочие

Давам Борисов на прокуратурата, не давам Борисов на прокуратурата

Вътрешният министър смени за 36 часа и позицията си по отношение на това дали ще дава или няма да дава Борисов на прокуратурата. В предаването на Сашо Диков по телевизия “Евроком ” той описа за среща с неизвестен очевидец, съгласно който някогашният министър председател го заплашил с думите, че “има жена и деца, които няма да схванат дали не ядат неговото месо ”. Запитан с какви доказателства разполага, Бойко Рашков отговори, че “както се споделя в литературата, следите остават ”. И разгласи, че до седмица ще внесе сигнал против Борисов в прокуратурата и ще му даде гласност.

В неделя по БНР към този момент беше на друга позиция. “Обмислям има ли смисъл да депозирам сигнал до прокуратурата - или вие като медии да упражните функционалностите на обвинителна власт, като ви дам опция да се запознаете с това, което идва при мен всекидневно ”, сподели вицепремиерът, пояснявайки, че му е належащо още малко време, с цел да реши по какъв начин да реагира в този съответен случай.

Основният аргумент на Рашков е, че прокуратурата се е трансформирала в политическо оръжие на предходните ръководещи и надали има смисъл да бъде сезирана за техни дейности. Борисов “притежава ” основния прокурор, който се обръща към него с “шефе ”, сподели вътрешният министър, добавяйки, че е известно кои две банки в България продават златни кюлчета и по тази причина е редно прокуратурата да ревизира показаните на фотосите от спалнята на Борисов.

Като меч или като следовател ще работи?

Когато обаче стане въпрос за това кой му е предложил началничката на кабинета Елена Фичерова, която не е познавал персонално преди този момент, Рашков напълно не е толкоз сладкодумен. И пред Сашо Диков още веднъж съобщи, че “това няма значение, това са елементи ”. Както е известно, Фичерова е препоръчана за кандидат-депутат от листата на БНО (партията, с която официално “Българско лято ” на Васил Божков се яви на изборите на 4 април), само че е заличена по нейно предпочитание. Освен това е измежду учредителите на групировката на избягалия в Дубай хазартен необут, който в ефира на “Eвроком ” Рашков дефинира “като един предприемач, който, видите ли, окрал страната, пък тя страната си е окрадена от Комисията по хазарта ”.

Самият Рашков споделя, че " сложен за решение въпрос е политиците да не се изкушават да употребяват Министерство на вътрешните работи за политически цели ". Той е и политик, и човек от системата. Като меч или като следовател ще работи в този момент?

*****

Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР