Ако желаете от цялото си сърце и душа да се

...
Ако желаете от цялото си сърце и душа да се
Коментари Харесай

Олтарът на наш манастир лекува и дарява с рожба

Ако желаете от цялото си сърце и душа да се сдобиете с рожба или чудото да се сбъдне и тежката болест да си отиде за момент, поставете ръката си върху олтара в Земенския манастир. И Бог ще чуе молитвата ви. Хората в Земен и цялата област Краище имат вяра от епохи в това. Защото случаите на изпълнени молби са хиляди.

Земенският манастир е най-голямата горделивост на извънредно красивото градче, скътано в горите на Краище. Светата обител, която през днешния ден е музей, е скъп монумент на Християнството и един от най-стойностните обекти на европейското културно-историческо завещание под закрилата на ЮНЕСКО. " 10 аргументи да остана в моя Земен ". На 10 август се организира огромният събор в Земен, наименуван от локалните „ Пантеле ”. Това е Денят на града.



По традиция той се празнува в най-близката събота до 9 август, когато по остарял жанр се уважава Свети Пантелеймон. Празникът е обвързван с построяването на железопътната линия София-Гюешево и с формалното разкриване на гарата в с. Белово, през днешния ден град Земен, станало на 9 август 1909 година Пускането на железницата е преломен миг в историята и развиването на градчето.



Земенският манастир е насочна точка на стартиралата октомври 2015 година самодейност Краищенско Светогорие. Тя цели възобновяване на храмовете в покрайнината и развиване на поклонническия туризъм. В рамките на общината има 18 признака на вярата - църкви, манастири, параклиси. Едно от фото паната показва по какъв начин за четири години Инициативата Краищенско Светогорие и Община Земен са построили 3 нови храма, реновирали са огромна част от манастирите и през днешния ден към този момент сме очевидци на първите групи за поклоннически туризъм.



Екотуризмът е идната горделивост на Земен. Екопътека свързва Земенския манастир с дефилето на река Струма - с биваци, беседки, барбекю зони, детски площадки и фитнес навън. Преди месец бе построен и еко път, свързващ с. Пещера с скъпия феодален Пещерски манастир Свети Никола Летни.



Фото изложбата показва още напълно реконструирания стадион „ Пирин “, който дава опция на жителите на града и на всички посетители да спортуват интензивно в съвременни условия: отлична лекоатлетическа писта, съвременни седалки и уреди, басейн, съблекални и подготвителна база.



Малкият Земен, който през Средновековието съумява да се запази непокътнат, поради своята раздалеченост, през днешния ден е част от дейния и най-много цифров свят. Добрата инфраструктура дава опция от София до Земен да се стигне елементарно и бързо за час. А младите са изключително горди, че за разлика от по-големи градове, имат безвъзмезден WiFi на публични места, тъй като градът осъществя европейски план за това.

Земен пази искрата на знанието към този момент 150 години. През 2018 година Земенската Гимназия навършва 65 години, Прогимназията – 100 години, а просветното дело – 150 години. Някога, когато всичко започвало преди повече от век и половина, в Земен нямало съвсем нищо, с изключение на няколко махали и един прелестен дребен феодален манастир - Земенският. В далечната 1867 година в село Белово след поправяне на манастирската постройка, пламнала първата искрица – зародило малко килийно учебно заведение, в което първите учители били духовници. По-късно тяхното дело било продължено.



В първите години след Освобождението на България през 1882 г.се появило първото светско учебно заведение. Когато пристигнал новия 20-ти век, в самото му начало, учителят Арсо Илиев става труженик за изграждане на ново учебно заведение. Едва след края на Първата международна война се сбъдва и огромната фантазия – прогимназията се открива през 1919 година



Поколения възпитаници са минали през класните стаи на земенското учебно заведение. То е възпитало и повече от 70% от учителите, които са преподавали или работят в този момент в него. През 1963 година учебната постройка се уголемява с нова пристройка. През 1983 година към междинното учебно заведение е построен учебно-промишлен комплекс със компетентност електронна техника. През 1987 година учебното заведение се реалокира в нова, по-голяма постройка, в която е и до през днешния ден.



В момента, според новия Закон за учебното и предучилищното обучение от образователната 2016/2017г, учебното заведение е преименувано в Средно учебно заведение „ Св. Св. Кирил и Методий “ и е разкрита още веднъж професионална паралелка „ Малък и междинен бизнес “. В летописа на просветното дело свое значимо място има и детската градина. Това е мястото, съхранило селището! Земенчани споделят „ Това е нашият храм на образованието и духовността! "

Източник: pochivka.blitz.bg

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР