Ако изборите с две в едно, трябва да се купят

...
Ако изборите с две в едно, трябва да се купят
Коментари Харесай

При вот 2 в 1 времето за гласуване ще се увеличи поне с 1,5 пъти |

Ако изборите с две в едно, би трябвало да се купят още машини. Времето за гласоподаване ще се усили най-малко с 1,5 пъти при избор 2 в 1. А изборният ден може да се усили най-много с 1 час по настоящето законодателство. 

Това съобщи ръководителят на ЦИК Камелия Нейкова по Българска национална телевизия.   Засега не е ясно тъкмо какъв брой са нужните спомагателни машини, това ще зависи и от опциите на доставчика, и от разбора в какъв брой секции на предишните парламентарни избори са дали своят вот над 400 гласоподаватели, добави тя. 

133 милиона са планувани в актуализацията на бюджета за първи и втори тур на президентските избори, тези пари ще стигнат и, в случай че вотът се организира дружно с предварителни парламентарни избори. Ако са настрана обаче изборът на депутати ще бъде най-малко 57 млн. лв., колкото бе проект сметката на вота на 11 юли, сподели още Нейкова. 

Избирателят би трябвало да може да избира дали да взе участие единствено в единия избор или и в двата. Софтуерът би трябвало да разрешава това, както е и при хартиените бюлетини, безапелационна бе ръководителят на ЦИК. Според нея е по-добре да се гласоподава с една карта за машината, с цел да няма комплициране. 

Няма по какъв начин да пожелаваме членовете на Секционните изборни комисии да бъдат имунизирани против COVID-19, само че ще препоръчаме това, сподели Нейкова. Задължително ще бъде гласоподавателите да са с маски и да няма скупчване на хора, посочи тя. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР