Ако изборите бяха в последната десетдневка на март, резултатът щеше

...
Ако изборите бяха в последната десетдневка на март, резултатът щеше
Коментари Харесай

Галъп: ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС си дишат във врата, кой бие се решава в 12 без 5

Ако изборите бяха в последната десетдневка на март, резултатът щеше да е следният: ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС щяха да имат сходна поддръжка с 26,9% и 26,5%, Движение за права и свободи и " Възраждане " биха оспорвали третото място, надлежно с 13,3% и 13%. На пето място е Българска социалистическа партия със 7,2%.

В битка за късмет за постигане на бариерата " в пакет " са  " Български напредък "  с 3,5% и  " Левицата "  с 3,3%.  " ИТН "  е с 3%.

Резултатите са от проучване на " Галъп интернешънъл болкан " за БНР, показващо декларативните настройки към края на акцията.

То е извършено сред 18 и 26 март 2023 година измежду 1004 души по метода " лице в лице " с таблети.

Стотици хиляди обаче занапред ще вземат решение и на числата към този миг следва – както постоянно – да се гледа като на моментна фотография на декларативните настройки, а не като на прогноза. При близки стойности, съмнения в интензивността, неочаквани развития и така нататък, възможна е сензитивна динамичност, отбелязва социологическата организация.

Според " Галъп "  победителят в изборите ще се реши занапред с гласовете на вземащите решение в последния миг. В по-добра изходна позиция е този, който има повече поддръжка за " сгъстяване ".

Възможни са динамични развития и във връзка с третото място. Способността да се набави твърда и предвидима поддръжка пък може да реши и битката за бариерата.

40,1% са споделили, че сигурно ще гласоподават – равнища, близки до декларативната интензивност преди изборите през октомври 2022 година На тази база се позволява интензивност, близка до тази от предходните избори, като занапред ще се разбере процентът, изчислен по отношение на формалните изборни описи.

Възможни са съмнения. 4,1% са тези от заявяващите, че ще гласоподават, които настояват, че биха предпочели " Не поддържам никого ", в случай че изборите бяха през днешния ден.

Изследването на " Галъп " е извършено между 18 и 26 март 2023 година измежду 1004 души по метода " лице в лице " с таблети. Извадка е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното общоприетоо отклоняване е ±3.1% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е еднакъв на към 54 хиляди души.
ТЕМА преди 15 минути 148 преди 2 часа 1132 преди 3 часа 1739
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР