Ако изборите бяха днес, то преднината на ГЕРБ-СДС пред ПП-ДБ

...
Ако изборите бяха днес, то преднината на ГЕРБ-СДС пред ПП-ДБ
Коментари Харесай

Сова Харис: Ако изборите бяха днес, ГЕРБ води с 10% пред вторите

Ако изборите бяха през днешния ден, то преднината на ГЕРБ-СДС пред ПП-ДБ е с 10,5%. Трета е " Възраждане " с 15,3%. Това сочи изследване на Агенция Сова Харис.

То е извършено в интервала 8-13 май 2024 година измежду 1000 български жители по метода на стандартизираното face-to-face изявление в  дома на респондента. Максимална неточност за 50% условен дял при 95%  гаранционна възможност: 3,4%. Изследването е по поръчка на «ПИК  БРОУДКАСТИНГ» АД.

От водачите на  политически партии, участващи в идните избори, най-високо е доверието към  Бойко Борисов (21,3%). Очевидно ръководителят на ГЕРБ съумява да поддържа  обществения си облик. По този метод спомага и за повишение рейтинга на партията  му. Същите причини могат да се приведат и за водача на „ Възраждане “ Костадин  Костадинов, който заема четвъртото място с 18,1%. Сравнително висока степен на  доверие получава и Ваня Григорова (16,3%), която дружно с съдружната си  партньорка Мая Манолова (13,9% доверие) теглят нагоре резултата на ръководената  от тях групировка „ Солидарна България “.

Това не може да се каже за водачите на  ПП-ДБ: Кирил Петков (13,4%), Асен Василев (12,6%), Христо Иванов (11,4%) и Атанас  Атанасов (9,4%). Макар и одобрени политици, те получават доверие, близко или по ниско от това на обединението, която съставляват, а това несъмнено е проблем в  предизборна конюнктура. Доверието към Слави Трифонов е 14,1%, Корнелия Нинова  – 13,3%, Стефан Янев – 11,4%, Румен Христов – 8,9%, Красимир Каракачанов – 8,3%,  Петър Москов – 7,3%, Костадин Паскалев – 6,4%. Може да се каже, че степента на  доверие при всички тях надвишава настройката за поддръжка на ръководените от тях  политически планове.

Доверието в политическите партии всъщност обрисува границата, в която  може да пораства електоралната им поддръжка. Изследването демонстрира, че и по този  индикатор най-добре стои обединението ГЕРБ-СДС с 22,4% доверие на гласоподавателите. Второ място - може би към този момент не изненадващо – е „ Възраждане “ с 15,6%. Третото  място е за Българска социалистическа партия с 13,5%, което отразява капацитета на левите гласоподаватели като цяло.  Четвърто място по този индикатор заема „ Има Такъв Народ “ (12,0%). След тях се  подрежда до неотдавна ръководещата коалиция ПП-ДБ с 11,3%.

ГЕРБ се обрисува като безапелационен водач на идния избор с поддръжка от  26,6%. Интрига се обрисува при битката за второто място: 16,1% декларират, че ще  гласоподават за ПП-ДБ, 15,3% - за „ Възраждане “ и 15.0% - за Движение за права и свободи. Голямата въпросителна  тук е за резултата на до неотдавна ръководещата коалиция, защото е мъчно да се  дефинира къде ще спре отливът на поддръжката за нея. Финалният стадий на  акцията ще има решаващо значение за ПП-ДБ.

„ Възраждане “ и Движение за права и свободи влязоха на  тези избори в добра кондиция и се чака да активизират обичайните си  последователи. Българска социалистическа партия в този си вид се стабилизира на петото място. Социалистите  към този момент не са монополист в лявото политическо пространство. „ Левицата “ и новата  групировка „ Солидарна България “ имат устойчиво наличие на политическата  сцена. Нещо повече, обединението на Ваня Григорова и Мая Манолова даже има шанс  да влезе в идващия парламент. Това ще се реши във финалната фаза на  акцията.

Партията на Слави Трифонов към този момент стои устойчиво над бариерата за  влизане в Народното Събрание.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР