Ако изборите бяха днес, двете основни коалиции щяха да са

...
Ако изборите бяха днес, двете основни коалиции щяха да са
Коментари Харесай

"Галъп": новата коалиция и ГЕРБ си оспорват първото място, 5+2 формации влизат в парламента

Ако изборите бяха през днешния ден, двете съществени обединения щяха да са с на процедура еднакъв резултат. ГЕРБ-СДС и " Продължаваме промяната - Демократична България " щяха да си оспорват първото място, разчитайки на сходна поддръжка с разлика сред двете обединения към един процентен пункт - превес към този момент взима новата коалиция. Това демонстрира ежемесечното социологическото проучване на " Галъп интернешънъл болкан ", извършено сред 2 и 12 февруари 2023 година измежду 808 души по метода " лице в лице " с таблети и финансирано от организацията.

Данните от изследването демонстрират, че към този миг има 5 сигурни политически сили в идващото Народното събрание обединения и две, които са близо към бариерата. Отчита се обаче, че занапред ще се вижда до каква степен могат да стигнат упоритостите на новосъздаващите се обединения и новозавръщащите се играчи, както и че към този момент проучването няма по какъв начин да улови в цялост евентуалните резултати на глобите " Магнитски ".

Според " Галъп " в случай че изборите бяха в този момент " Продължаваме промяната - Демократична България " и ГЕРБ-СДС биха получили надлежно 27,1% и 26,1%. В проучването се показва, че новата коалиция има капацитет за по-голям запас, само че към този момент не се вижда " добавка " от поддръжка. Отбелязва се, че тази добавка може да се чака и в последния миг, а също така се регистрира и въздействието на хартиеното гласоподаване и обвързваните с него детайли, което може да подкрепи резултата за ГЕРБ-СДС.

Движение за права и свободи демонстрира поддръжка от 13,4%, а близо след тях са към този момент " Възраждане " - с 12,3%. Българска социалистическа партия има 8,6%, само че занапред ще се види дали и какво въздействие ще имат комплицираните процеси в партията. Около бариерата са " Български напредък " - техният евентуален резултат, калкулиран дружно с Вътрешна македонска революционна организация, би бил 4,2% - и " ИТН ", които се движат покрай това още веднъж да са в Народното събрание с 3,9% в този миг и с положителни вероятности с подписката и идната акция, означават социолозите.

Засега под линията личат най-много вероятностите на партии като новата лява коалиция, Национална движение „Симеон Втори" и така нататък, като техният капацитет занапред ще личи и идните талази на проучване ще дадат по-ясни изгледи дали битката е за по-долните стъпала, за бариерата или за освен това.

3,8% са тези от гласуващите, които биха предпочели " Не поддържам никого ", в случай че изборите бяха през днешния ден. Със сигурност са споделили, че ще гласоподават 40,7%. Това е покрай интензивността от предходните избори. Кампанията обаче занапред следва, а на числата към този миг следва да се гледа най-много като на декларативна настройка.
Данните са част от ежемесечната самостоятелна изследователска програмана " Галъп интернешънъл болкан ". Изследването епроведеномежду 2 и 12 февруари 2023 година измежду 808 души по метода " лице в лице " с таблети. Извадката епредставителна за пълнолетното население на страната.Максималното общоприетоо отклоняване е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е еднакъв на към 54 хиляди души.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР