Aко историята ни учи на нещо за монополите, дуополите или

...
Aко историята ни учи на нещо за монополите, дуополите или
Коментари Харесай

Какво може да застраши гигантите в дигиталната реклама Facebook и Google?

Aко историята ни учи на нещо за монополите, дуополите или каквато и да е друга дефинирана индустриална подчиненост, то е, че нищо не трае постоянно. За Фейсбук и Гугъл това значи, че тяхното място на пазара за цифрова реклама, колкото и да е преобладаващо, надалеч не е застраховано от това да бъде детронирано.

Тази година и двете усилиха пазарния си дял до към 60% дружно, с помощта на забележителния напредък на приходите, който не демонстрира признаци на закъснение. Нарастващата им мощ обаче не се равнява на неизбежно владичество. Всъщност, даже когато двете компании усилват пазарния си дял, редица нововъзникващи трендове заплашват " да изядат " - или евентуално даже да отстранен преимуществото им пред конкуренцията.

От Ad Age показват 5 характерни трендове, които могат да принудят Гугъл и Фейсбук да създадат обилни корекции, с цел да запазят превъзходството си в цифровата реклама - или даже да се приспособят към нова подчиненост в идващите години:

Продължаващият напредък на Amazon на пазара

Самото влизане на Amazon, на който и да е пазар, е задоволително, с цел да провокира терзание у съперниците. Ръстът на цифровата реклама на колоса за електронна търговия би трябвало да бъде изключително обезпокоителен за останалите играчи заради темповете, които набира през последните години. През 2019 година нараства с повече от 50%, с цел да заеме съвсем 9% от пазара. Това значи, че Фейсбук и Гугъл към този момент би трябвало да се борят с съперник с съвсем неограничени запаси, притежаващ чудовищно количество данни и евентуален нов интернет снабдител, което би могло да сътвори обилни преимущества за Amazon в рекламното пространство.

Демократизацията на рекламните данни

Фейсбук и Гугъл построиха своя дуопол главно върху силата на потребителските данни, които имат и за които значително те бяха единствените, които ги събират и проучват детайлно. Но по този начин или другояче с разпространяването на платформи, събиращи данни за клиентите си и увеличеното търсене от страна на огромните маркетингови компании за информацията за потребителите на Големите две, Гугъл и Фейсбук, може би ще бъдат принудени да дават достъп до рекламните данни, с което биха претърпели загуба на клиенти.

Възходът на блокчейн технологията като инструмент за ръководство на цялата верига за доставки на реклами също основава доста по-равни условия за всички страни, в това число и за обособени консуматори, посредством следене на транзакциите в система, забележима за всички участващи. Това разрешава на потребителите спомагателен надзор върху идентичността и контрола на данните, което до този миг значително беше диктувано от Големите две.

И най-после, опцията за събиране на данни от трети страни в този момент разрешава на по-малките съперници да продават реклами по-лесно. Това поражда и нова конкуренция, изключително в издателския бранш, който дълго търси метод да си обезпечи доходи от електронните си издания, защото физическият тираж понижава.

Променящият се регулаторен пейзаж

През октомври държавни юристи започнаха публични антимонополни изследвания във Фейсбук и Гугъл, с цел да проверяват изказванията, че Големите две заглушават конкуренцията в цифровото рекламно пространство. Наскоро Гугъл разгласи придобиването на Fitbit и малко по-късно The Wall Street Journal заяви, че компанията работи с Ascension - една от най-големите здравни организации. В тази връзка, службата за цивилен права в Министерството на здравеопазването в Съединени американски щати, споделя, че " ще се стреми да научи повече информация за това всеобщо събиране на здравна документи на хората ".

Това са единствено някои от последните политически спънки за Гугъл и Фейсбук, чиито ръководители също са изправени пред засилен надзор от страна на федералните законодатели и са обект на остри рецензии от разнообразни политически лица.

По-специално, Фейсбук може да бъде заставен да промени изискванията си за прилагане и метода си на работа, като в противоположен случай ще се изправи пред съществени последствия от федералните регулатори. По-рано тази година Федералната комерсиална комисия санкции обществената мрежа с 5 милиарда $ - голяма сума, само че въпреки всичко незадоволителна, с цел да нанесе съществени вреди на компанията. Ако държавните органи принудят Фейсбук да промени метода, по който ръководи потребителските данни, това може да докара до основни промени за компанията.

Новите съперници

През миналата година и TikTok, и Walmart оповестиха проекти за построяването на благоприятни условия, които ще усилят потенциала им за продажба на цифрово рекламно пространство и ще го създадат по-привлекателно за евентуалните купувачи.

Предвид голямата им публика - TikTok беше най-изтегляното приложение в света за iOS към 2018 година, a WalMart е най-големият търговец на дребно в света - и двете компании могат да влагат част от големите си запаси, с цел да се конкурират на пазара за цифрова реклама.

Друга евентуална опасност е увеличението на клиентите за услуги като Netflix, Amazon Prime, AppleTV Plus и Disney Plus, които могат да фрагментират медийното ползване по метод, който да отдалечи феновете от наличието на Фейсбук и Гугъл.

Липсата на огромни нововъведения

В софтуерния свят на нововъведенията можем да сме очевидци на всекидневни промени. Apple да вземем за пример загуби от съперниците си на редица фронтове, в това число от абонаментната стрийминг медия (Netflix) и платформата за стрийминг на музика (Spotify). Междувременно Фейсбук и Гугъл минаха през няколко години, без стимулирането на огромни нововъведения, а техните съперници пробват от ден на ден неща, с цел да пробият.

Въпреки че не всички закани са еднообразно огромни, появяването на тези трендове съставлява задоволителна заплаха за Фейсбук и Гугъл. Тяхната дарба да ръководят настъпващите промени значително ще оформи бъдещето на цифровата реклама. За да запазят дуопола си, Големите две ще би трябвало да изпреварят новите съперници, да се стараят да поддържат преимуществото си по отношение на данните на своите консуматори и да се приспособяват към новия регулаторен пейзаж. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР