Ако искате нисковъглехидратната диета да ви помогне да отслабнете и

...
Ако искате нисковъглехидратната диета да ви помогне да отслабнете и
Коментари Харесай

Колко ефективна е нисковъглехидратната диета

Ако желаете нисковъглехидратната диета да ви помогне да отслабнете и да задържите тежестта си, обърнете внимание на качеството на храната, която консумирате.


Според ново изследване, което съпоставя пет типа нисковъглехидратни диети, хората, които са се хранили с нездравословна нисковъглехидратна диета, основана на месо, са наддали на тегло с течение на времето спрямо тези, които са спазвали по-здравословна растителна диета, заяви Си Ен Ен.

" Когато хората преприемат диети, в които се натъртва на въглехидрати от пълнозърнести храни, здравословни нетропически растителни масла и растителни протеини, те имат по-голям късмет да се оттърват от непотребните килограми ", споделя основният създател на проучването доктор Ци Сун, доцент по хранене и епидемиология в Харвардското учебно заведение за публично здраве " Т. Х. Чан " в Бостън.

Проучването съпоставя цялостна нисковъглехидратна диета с такава, при която се употребяват най-вече скотски протеини и мазнини; втора диета, която се концентрира върху протеини и мазнини от растителен произход; здравословна нисковъглехидратна диета, която се концентрира върху потреблението на по-малко рафинирани въглехидрати, повече растителни протеини и здравословни мазнини като зехтин; и най-после, вреден хранителен проект, избран като подобен, който включва нездравословни мазнини, повече скотски протеини и рафинирани зърнени храни.

" Доколкото ми е известно, проучването на въздействието на другите разновидности на нисковъглехидратни храни върху трайното понижаване на тежестта е оригиналност ", споделя доктор Дейвид Кац, експерт по превантивна медицина и медицина на метода на живот, създател на самодейността с нестопанска цел " Истинско здраве " - световна коалиция от специалисти, отдадена на медицината на метода на живот, учредена на доказателства. Той не е взел участие в проучването.

При всички диети въглехидратите са понижени до към 38-40 % от дневния банкет на калории. Въпреки това хората, които са се хранили с нездравословна въглехидратна диета, цялостна с скотски протеини и мазнини, са наддали на тегло в дълготраен проект спрямо хората, които са се фокусирали върху по-висок банкет на плодове, пълнозърнести храни и нескорбялни зеленчуци и по-нисък банкет на млечни артикули, алено и модифицирано месо, подсладени със захар питиета, сладкиши и десерти.

Тези, които са възприели нездравословни нисковъглехидратни диети като съществена тактика, са наддали приблизително към 2,3 кг или 5,1 кг за 4 години ", споделя създателят Бинкай Лиу, теоретичен помощник в отдела по хранене в Харвардското учебно заведение за публично здраве " Т. Х. Чан ".

" Останалите, които са приели здравословна нисковъглехидратна диета като съществена тактика, са изгубили приблизително към 2,2 кг или 4,9 кг, като междинната чиста разлика сред тях е 10 кг ", добави тя.

Големи, висококачествени изследвания

В изследването са прегледани данни за над 67 000 души, взели участие в три одобрени проучвания: Здравно изследване на медицинските сестри, извършено сред 1986 и 2010 година, Здравно изследване на медицинските сестри II, извършено сред 1991 и 2015 година, и Проучване за следене на здравните експерти, извършено сред 1986 и 2018 година

Всички участници в трите изследвания са били здрави, на възраст под 65 години и не са имали предшестващи хронични болести. Намаляването или увеличението на тежестта е било отчитано от самите участници на четиригодишни шпации.

В изследването се отбелязва, че нисковъглехидратните диети, които натъртват на " висококачествени макронутриенти от здравословни растителни храни ", са свързани с по-малко наддаване на тегло, до момента в който нисковъглехидратните диети, които " натъртват на протеини и мазнини от скотски генезис или на рафинирани въглехидрати, са свързани с по-голямо наддаване на тегло ". Проучването открива, че тези асоциации са по-очевидни измежду хората, които са по-млади, по-тежки и по-малко дейни.

" Изводът е, че в продължение на 4 години елементарното приемане на диета с ниско наличие на въглехидрати като цяло НЕ е обвързвано с трайно понижаване на тежестта на хората, които се пробват да отслабнат. Приемането на растителна и/или висококачествена диета с ниско наличие на въглехидрати е обвързвана с трайно намаляване ", означи Кац.

Въпреки че изследването се концентрира върху нисковъглехидратното хранене, смисъла на качеството на храната е основно при всяка диета, споделя Сун, която е и шеф на Лабораторията за хранителни биомаркери в Харвардското учебно заведение за публично здраве " Т. Х. Чан ".

" Винаги е рационално да се избере диета, (която) натъртва на пресни плодове и безскорбялни зеленчуци, пълнозърнести храни, ядки, бобови растения, зехтин и други растителни масла, кафе, чай или просто вода, малко количество алено вино, ниско наличие на натрий и други здравословни съставки ", акцентира Сун. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР