Ако искате да спасите света, тогава задължително трябва да се

...
Ако искате да спасите света, тогава задължително трябва да се
Коментари Харесай

Яжте тази риба, за да спасите природата

Ако желаете да спасите света, тогава наложително би трябвало да се храните с шарани. При това не с всеки вероятен тип, а с азиатски шаран. Същият може да се открие в реки като Къмбърленд, които са известни с богата популация на риба. Именно там азиатският шаран печели най-вече внимание, тъй като може да се развива с развъжда бързо, няма съвсем никаква конкуренция и постоянно може да се храни с някои от главните типове, виновни за еко системата.

Ейми Янг израства в Китай и вижда, че никой не се храни с тази риба, въпреки и популацията ѝ да се покачва бързо. Нещо още по-важно е, че американците могат да поръчат такава риба, само че в никакъв случай не я ловят. Причината за неналичието на известност е, че никой даже няма визия по какъв начин може да се употребява. Азиатският шаран е изключително ястие в Китай и с малко повече знания ще събере аплодисментите за готвача. Ейми поддържа своя Instagram акаунт и показва най-различни азиатски вариации на рибата.

Този тип се развъжда и не е забавен на риболовците, до момента в който други страдат и се редуцират доста. Цяло придвижване от американски учени, както и риболовци показват, че типът в прекалено огромна популация може да се счита за пакостник в еко системата и откакто липсват други хищници. Нещо забавно е, че в случай че риболовец улови такава риба, бърза да я хвърли. Шаранът е сладководна риба и населява южните щати на Америка. Повечето еколози ги докарват изкуствено с концепцията, че ще почистят дребни езера и поточета. Това е било зеленото предложение на еколозите, а алтернативата да се употребяват химикали не е била чак толкоз добре призната. Никой не е очаквал, че ще основат лична еко система, до момента в който не идват няколко наводнения и шараните се популяризират в по-големите водоеми.

Азиатският шаран е прочут с това, че може да се приспособява в съвсем всяка една среда и е задоволително устойчив. Унищожаването на другите жители ще притегли вниманието и на екологът Кевин Айрънс, който през 2010 година е нает от щата Илинойс да направи стратегия за битка с тях. Необходимо е цяло десетилетие на рибата да стигне по речните пътища до Илинойс, само че в един миг се трансформира в злина и трансформира екологичният баланс. Шаранът се храни най-често с планктон, което пречи на останалите риби да се хранят и към този момент някои типове изчезват. Движението им би трябвало да се ограничи, с цел да е несъмнено, че няма да доближат до по-големи водоеми, където могат да заличат цяла еко система.

И опасността се вижда, откакто в Илинойс слагат разнообразни бентове и мрежи, с които да спрат разпространяването им. Проблемът е, че даже мрежите с електричество не могат да подсигуряват сигурност, задоволително е няколко риби да преминат и да стартират да се развъждат. Азиатският шаран съумява да стигне до езерото Калумет, което е на близо 12 километра от езерото Мичигън. Добър вид е, в случай че хората стартират да ги ловят и употребяват. Изискването към този жител е, че се готви малко по-сложно, а и доста хора считат, че азиатската риба ще има други условия. Освен това не би трябвало да забравяме, че не е най-очарователната риба за консумация. Правят се най-различни опити да се ребрандира и опише като риба звук от Кентъки, само че хората не го утвърждават.

През 2018 година стартира партньорство с други екологични организации, които да се опитат да обяснят какви са изгодите от това животно. Извиква се и компанията SPAN, която да стартира да прав по-интересно лого и да сътвори даже бранд за решение на рибния проблем. Най-накрая даже се оферират на разнообразни панаири като рибно такос и въпреки за деня да се чака най-много от 3000 порции, някои готвачи споделят, че цифрата е минало 9000 души. След това се минава и около ресторантьорите, като екологичните компании стартират даже да демонстрират и образоват готвачите да подготвят храната.

От 2015 година някои заведения за хранене употребяват и още една добра тактика – „ От реката до чинията “. Все отново множеството езера имат в обилие този тип и даже не се постанова храната да се замразява, задоволително е просто да се популяризира добре. Хората нямат нищо срещу да употребяват свежа храна и заведенията за хранене наоколо до водоемите печелят.

По думите на началник Фелипе Парола, тази риба ще е в менютата през идващите 13 години и е създател ни книга с предписания за шарана. Проблемите на азиатската риба са, че не може да се фелитира елементарно и има много комплицирана костна конструкция. Повечето американски са привикнали с риба без кости и в този момент не могат да одобряват, че ще би трябвало да внимават, до момента в който се хранят. Някои се оплакват от размера на филето, само че стигнели се до тигана, този тип е приказка за термична обработка.

През последната година в централен Илинойс има търговци, които настояват, че са продали към милион килограми и въобще не се тормозят от разпространяването ѝ. След като някои риболовци са в бизнеса към 20-30 години, в този момент просто би трябвало да хвърлят мрежата и да съберат шарана, даже не се изисква някакво изпитание, единствено няколко благи във вътрешността във водоема са задоволителни, с цел да се събере задоволително плячка.

Еколози като Даниел Симберлоф са малко скептични към концепцията да се избива рибата и да се разпространява чак толкоз. Проблемът е, че в случай че риболовци, ресторантьори и клиенти, стартират да ориентират своите вкусови желания към шарана, той в никакъв случай няма да изчезне и най-вероятно може да стартира да се развъжда, което незабавно ще докара до идната огромна злополука. На този стадий никой няма право да развъжда азиатската порода, а единствено да я лови от дивото, само че в един миг ще се стигне и до идващият проблем, тя ще се редуцира доста и даже може да изчезне.

Той е песимистичен, че сега е мъчно даже да се приказва за възможен триумф при по-висока консумация, изключително с бурния размножителен интервал. Най-важното в този случай е, че човек може да забележи по какъв начин в действителност се трансформира цялата обстановка. Добрата вест е, че риболовците могат да са удовлетворени, че дават втората най-здравословна и добра риба за консумация. Азиатският шаран се счита за супер храна и доставя редица витамини и потребни субстанции. И най-важното е, че когато се поръчва, еко системата може да резервира някакъв баланс.  

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР