Ако искате да получите Акт 16 за два часа, обърнете

...
Ако искате да получите Акт 16 за два часа, обърнете
Коментари Харесай

Панделиева: Радев открива синагога с мигновен акт 16, осигурен от кмета на Видин

Ако желаете да получите Акт 16 за два часа, обърнете се към кмета на Видин. Този съвет дава журналистът и държавник Лияна Панделиева. Повод за нейната остра реакция, оповестена в обществената мрежа, е обстановката с фамозната синагога в крайдунавския град, на чието разкриване през днешния ден ще участва и президентът Румен Радев.

„ Можете ли да получите Акт 16 на огромен строителен обект за два часа след назначение на Държавна приемателна комисия, която в десетдневен период би трябвало да ревизира осъществяването на обекта? Можете, можетеееее! Ако сте кмет на град Видин, оповестили сте пред всички медии, че откривате обект на 4 септември, а на 1 септември той все е още с Акт 15, няма проблем на същия ден следобяд да е към този момент с Акт 16 “, написа „ красивото лице на българската народна власт “.

Тя напомня, че неуместният ремонт досега коства на видинчани към 12 милиона лв. в заеми.

На откриването през днешния ден ще бъде показана Президентската институция, само че няма да отиде никой от формалната еврейска организация. Причината, че от „ Шалом “ са „ наясно какви безобразия са осъществени “.

Как се случва всичко?

„ През 2018 година кметът на града Огнян Ценков взаимно с проектант Любомир Станиславов и представители на организацията Шалом реализират единодушие за бъдещето на синагогата. Проектът е препоръчан за разискване пред общинския съвет и видинчани и след правенето на цялостна планова документи, общината кандидатства за финансиране по Оперативна програма „ Региони в напредък “, Приоритетна ос 6 за районен туризъм.

По гледище на организация Шалом, за осъществяване се приема точно планът на арх. Станиславов.

Въз основа на оферти от архитекта план е направена детайлна проект сметка и е утвърдена сумата от 9,2 млн. лева, като от тях 80% са безплатно финансиране и другото е самоучастие. За задачата община Видин обезпечава кредитна линия за период от 10 години с годишна рента от 1%.

В същото време еврейската общественост трансферира собствеността върху синагогата и прилежащата и́ земя с документ за подаяние към община Видин. Дарението е направено под изискване от три точки и даже нарушаването на единствено една от тях е съображение дарението да бъде развалено. Една от тези точки гласи, че обектът се дава на община Видин за ремонт и стопанисване единствено и само в случай че бъде изпълнен плана на арх. Станиславов и по метода по който е утвърден за европейско финансиране.

След нови общински избори за кмет е определен сегашният Цветан Ценков. Кога и по какъв начин са изменени плановете никой не може да каже сигурно, тъй като кметът не смята за нужно да уведоми нито общината, нито Шалом “, разкрива Лияна Панделиева.

Как е изменен плана:

- Издигната е солидна бетонена ограда към синагогата с желязна над нея, а по план тя е единствено декоративна, с цел да се вижда цялата хубост на зданието;

- Изграден е дървен, а не железен покрив и в постройката не е издигната носещата железна конструкция;

- Не е конфигуриран специфичният вътрешен пласт от покрива с покритие за концертни зали, който подсигурява качествената звучност, какъвто е вложен и в Нотр Дам;

- Заложените по план стъклописи са към този момент единствено цветни плоскости зад стъклата;

- 10-те кв.м. посетителски център в двора е трансфорат на голямо независимо здание, което евентуално ще стане и заведение.

Панделиева показва, че до този миг от община Видин не е показан доклад за нито една стотинка по осъществяване на ремонтните действия, нито отговор на нито един от поставените въпроси за метода на осъществяване на ремонта.

„ Ако не стане фантастична магия и Управляващият орган от Министерство на регионалното развитие не одобри, че осъществената работа по напълно нов план съответствува с този на Станиславов, тези 12 милиона остават дълг на града. Видинчани още веднъж нямат думата. А в случай че бързате с Акт 16 за някое здание, обърнете се към видинския кмет - той знае по какъв начин стават тези работи от през днешния ден за през днешния ден “, отбелязва Лияна Панделиева. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР