Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на

...
Коментари Харесай

КЕВР откри куп нарушения в договорите за "Турски поток"

Ако желаете да получавате информация за най-важното от бранша на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин.
Строителството на правата на " Турски поток " през България е ставало без договорите да са утвърдени от регулатора авансово, каквото обвързване в разпоредба има записано. Това излиза наяве от отчет на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР), която е направила инспекция по документи на " Булгартрансгаз " по отношение на метода на финансиране на сектора. От компанията е било изтънчено да даде информация по отношение на подписани контракти с приложения към тях за финансиране на плана за развиване и уголемение на газопреносната система, в това число и данни за направените обезпечения от сдружението в тази връзка, както и разбор на отговорностите на " Булгартрансгаз " и проектите за тяхното погасяване.
Иван Иванов, КЕВР Фотограф: Цветелина Белутова
Проверката е била назначена със заповед на ръководителя на КЕВР Иван Иванов на 5 април, а резултатите от нея са били показани и разисквани на закрито съвещание на 2 юли. Протоколът от съвещанието бе оповестен тези дни, като за резултатите е известен и служебният министър на енергетиката Андрей Живков, който изиска БЕХ да в профил управлението на " Булгартрансгаз ". Според него инспекцията на КЕВР " удостоверява, че планът " Балкански поток " оказва отрицателно въздействие върху цялостното финансово положение на " Булгартрансгаз " и води до свръхзадлъжнялост на сдружението ".

Изводите от инспекцията са повече от смущаващи и още веднъж повдигат серия от въпроси, свързани с рентабилността и законността на плана. Както " Капитал " писа неотдавна - става известно, че Отделно - от финансовия доклад на сдружението се вижда, че отговорностите към банки се усилват от 391 млн. лева до 922 млн. лева, а комерсиалните и други отговорности на сдружението имат рекорден растеж - от единствено 10 млн. лева при започване на 2020 година до внушителните 1.25 милиарда лева в края на годината.
Не ни би трябвало разрешението ви
Проверените контракти (с " Аркад " и с " Ферощал Балкангаз " ), свързани с построяването на правата на " Турски поток " се оказват в нарушаване на Наредбата за лицензирането на дейностите в енергетиката. Тя планува авансово им утвърждение от страна на КЕВР - става дума както за контрактите по построяването на плана, по този начин и тези за сключването на банкови заеми. " Булгартрансгаз " обаче не е изискал такова утвърждение, с което на процедура е нарушил условията по наредбата.

По контракта със саудитския консорциум " Аркад ", който изграждаше " Турски поток " и беше на процедура високомерен от руснаците, въпросните средства ще се изплащат на вноски в интервал от 10 години при годишна рента 4.1%. Въпреки че през м.г. " Булгартрансгаз " неколкократно съобщи, че обезпечава заемно финансиране при по-изгодни условия, с което да предплати на " Аркад ", с цел да си спести разноски, от последния доклад на сдружението се вижда, че това надали ще се случи. Ясно е записано, че въпросните 1.25 милиарда лева ще се дължат при рента 4.1% до 1 януари 2031 година Отделно са отговорностите за компресорните станции (около 350 млн. лева.), с цел да може планът за транспорт на съветски газ от Турция до Сърбия да проработи.
Фотограф: Надежда Чипева КАПИ i КАПИ профили
Корпоративните данни за сдружението са от осведомителния масив КАПИ. Достъпът до цялостните фирмени и секторни профили са част от абонаментния проект Капитал PRO.
БУЛГАРТРАНСГАЗ ЕАД Собствен капитал 2534,2 Печалба 104,7 Активи 3273,5 Пасиви 739,3 Брой заети 1172 Приходи 403,6 Данните са за 2019 година и са по последния подаден доклад на сдружението. Сумите са в млн. лева
В същото време девет от десетте контракта за банков заем, разказани в инспекцията, са със период над една година. За тяхното сключването сдружението още веднъж не е поискало позволение от КЕВР. Такъв е и различен от случаите - в пет от договорите за банков заем са учредени залози, за което " Булгартрансгаз " също не е желало от комисията позволение за осъществяване на договорката.

" Нарушенията, разказани в констативния протокол, са официални, само че у мен породи въпрос за какво операторът ( " Булгартрансгаз ", бел.авт.) не е извършил закона в това отношение. Има два вероятни, от моята позиция, отговора. Единият е с цел да се спести административното време, в което комисията би разглеждала заявките за позволение, което е неособено основателно, тъй като комисията постоянно е проявявала схващане към операторите на преносни системи (...) ", разяснява в хода на съвещанието Александър Йорданов от КЕВР.
Александър Йорданов (вдясно) Фотограф: Юлия Лазарова
Според него с цел да издаде или не позволение за сключването на такава договорка комисията би трябвало да оцени кумулативния резултат от всички тези покупко-продажби върху задлъжнялостта на преносния оператор и да реши тя би могла да докара до застрашаване на снабдяването. " Такава е формулировката в закона (...). Най-вероятно, според мен, операторът е избегнал настояването на тези позволения, тъй като се е страхувал, че е допустимо комисията да реши, че съответната задлъжнялост ще докара или би могла да докара до застрашаване на сигурността на снабдяването. Тогава изводите, които аз върша за себе си, са още по-неприятни по повод държанието на оператора ", добавя той.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР