Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на

...
Коментари Харесай

Албания откри първата си плаваща слънчева централа

Ако желаете да получавате информация за най-важното от бранша на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин.
Стремежът на Албания да развива енергетиката си с минималното или даже без присъединяване на въглищата, залагайки на от ден на ден ВЕИ към този момент дава резултат. Адриатическата страна откри първата си плаваща слънчева централа (с предстояща оптималната мощ от 2 MW), която е ситуирана на язовир " Баня " в югоизточната част на Албания.

Централата не е огромна, само че стартирането й в употреба е показателно за метода, по който страната ръководи енергетиката си в духа на Зелената договорка, въпреки да не е част от Европейски Съюз. На този декор България, която е част от Европейски Съюз, към момента не съумява да откри работещо решение за въглищните си централи, с което хем да резервира оптимален брой от работните места на хората в мините, хем да постави завършек на мощно замърсяващото произвеждане.
Кой стои зад плана?
Проектът се осъществя от норвежката Ѕtаtkrаft, която e вoдeщa ĸoмпaния в oблacттa нa xидpoeнepгиятa и се смята за нaй-гoлeмия пpoизвoдитeл нa eнepгия oт ВЕИ в Eвpoпa, в съдействие с доставчика Ocean Sun. Общата стойност на плаващата централа е към 2 млн. евро.

Тя е разграничена на няколко елементи - първият блок, състоящ се от 1536 слънчеви панела, има мощ от 0.5 MW и покрива съвсем 4000 квадратни метра. Централата към този момент работи и генерира възобновима сила, която подкрепя националната електрическа мрежа.

Очаква се плаващото ВЕИ да продължи втората си фаза на осъществяване през втората половина на 2021 година Тогава ще бъдат конфигурирани спомагателни три плаващи блока с потенциал от 1.5 MW. " Успяхме да инсталираме слънчевите панели с рекордна скорост и чакаме с неспокойствие втория стадий от плана ", декларират от Ocean Sun.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР