Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на

...
Коментари Харесай

Седмични новини за енергетика: Защо поскъпнаха токът и газът; Кой изгражда най-големия соларен парк за собствени нужди у нас;

Ако желаете да получавате информация за най-важното от бранша на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин.
Новите цени на тока, парното, горещата вода и природния газ към този момент са факт, само че несъмнено новините не са положителни.

Потребителите действително ще усетят новите цени след няколко месеца - при започване на отоплителния сезон, като съответно за тези, които употребяват парно и централно затопляне на топлата вода, изненадата ще е най-голяма - приблизително с 16.23%. При електрическата енергия междинното покачване е с 4.4%, а при газа - с малко над 10%.

Новите цени значително бяха предстоящи и за тях даже предизвестиха в задатък шефът на КЕВР Иван Иванов и служебният енергиен министър Андрей Живков. Причините за тази наклонност на покачване са доста и фактически част от тях не са свързани с фактори, на които може да се въздейства - като борсовите котировки на газа и квотите CO2. Има обаче и такива, като изключителното обезпечаване на квота за държавната Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ", които са резултат от противоречиви и антипазарни политически решения и директно се отразяват на цената на електрическата енергия.

Седмицата бе изпълнена и с вести към развиването на газовата връзка с Гърция и сигнала, подаден от АБВ до способените органи. В него се приказва за нарушавания, евентуално свързани с нарушавания по контракта за строителството на интерконектора.

Според Румен Петков от АБВ главният проблем е, че в контракта за построяването на интерконектора (сключен с гръцката " Авакс " ), са били извадени две автоматизирани газорегулиращи станции в Кърджали и Димитровград.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР