Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на

...
Коментари Харесай

Скъпият ток от ТЕЦ "Марица-изток 2" все пак влиза в енергийния микс за бита

Ако желаете да получавате информация за най-важното от бранша на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин.
Съвсем скоро комплексът " Марица изток " ще може да стартира плавна промяна към произвеждане на газ по линия на Плана за възобновяване, стана ясно на конференция на служебния министър Андрей Живков, на която той регистрира ръководството си в първия месец на служебното държавно управление.

Министърът увери, че в идните дни се чака дефинитивно краткосрочно решение за Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ", което да избегне обществения стрес в комплекса, а в дълготраен проект посредством планове в Плана за възобновяване и резистентност до 1.5 гигавата мощности да преминат гладко на газ. " Решенията, които ще вземем в този момент, няма да са безусловни ", акцентира министър Живков. По неговите думи, от държавните сдружения ще се изисква съществено преструктуриране на разноските и смяна в метода на ръководство.

В по-краткосрочен проект обаче " Марица-изток 2 " ще продължи да работи и най-вероятно още идната седмица ще се снабди с нова квота за включване в енергийния микс от 1 юли, макар че от ведомството на Живков считат това за нерегламентирана държавна помощ. " Има решение на Народното събрание да не се позволява прекъсване на Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ", решенията се извършват ", съобщи уклончиво министърът, само че въпреки всичко отвори вратата отворена - " Работим по разнообразни разновидности и скоро ще излезем с дефинитивно решение ".

Според Живков обаче даже и въглищната Топлоелектрическа централа да получи нова квота за контролирания пазар това няма да се отрази на към този момент изчисленото от регулатора покачване на цените за бита от към 3%. Но това може и да се промени - преди година поради включването на " Марица-изток 2 " в.
КРАЙ НА ПАРИТЕ ЗА " БЕРОЕ "? Попитан дали Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " може да спре финансирането на " Берое " министърът съобщи, че не вижда основателна причина да се устоя тим в случай, че централата работи на загуба. Годишната прехрана на клуба е към 5-6 млн.лв. Дали тимът ще бъде продаден пък било решение на притежателя. КАПИ i КАПИ профили
Корпоративните данни за сдружението са от осведомителния масив КАПИ. Достъпът до цялостните фирмени и секторни профили са част от абонаментния проект Капитал PRO.
Топлоелектрическа централа МАРИЦА ИЗТОК 2 ЕАД Собствен капитал 30,7 Печалба -202,0 Активи 1633,3 Пасиви 1602,5 Брой заети 2371 Приходи 721,2 Данните са за 2019 година и са по последния подаден доклад на сдружението. Сумите са в млн. лева Търгове за парогазови централи
Преходът към газ ще стане с запас от към 700 млн. евро по разнообразни механизми на Европейска комисия. " Всичко би трябвало да започва оптимално бързо. При утвърждение на проекта - още от 1 януари 2022 година би трябвало да се стартира работа с оповестяването на търговете ", съобщи зам. -министър Александър Николов.

Според него, в случай че плановете в проекта получат утвърждение, още при започване на идната година може да се разгласи търг за капиталови планове за подмяна на до 1500 МВ въглищни мощности в комплекса с парогазови. За останалите ще се разгласят търгове за еврофинансиране за замяната им с ВЕИ.
Край на механизма за потенциал
От думите на Живков се разбра, че страната ни няма да може да разчита на така наречен механизми за потенциал, посредством които ТЕЦ-овете можеха да получават държавно субсидиране. Причината е неналичието на цялостна либерализация на електроенергийния пазар, каквото е едно от главните условия на Европейска комисия, с цел да утвърди схемата.
Андрей Живков Фотограф: Юлия Лазарова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР