Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на ...

Скъпият ток от ТЕЦ "Марица-изток 2" все пак влиза в енергийния микс за бита/>

Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин .
Съвсем скоро комплексът "Марица изток" ще може да започне плавна трансформация към производство на газ по линия на Плана за възстановяване, стана ясно на пресконференция на служебния министър Андрей Живков, на която той отчете управлението си в първия месец на служебното правителство.

Министърът увери, че в идните дни се очаква окончателно краткосрочно решение за ТЕЦ "Марица-изток 2", което да избегне социалния стрес в комплекса, а в дългосрочен план чрез проекти в Плана за възстановяване и устойчивост до 1.5 гигавата мощности да преминат плавно на газ. "Решенията, които ще вземем сега, няма да са безусловни", подчерта министър Живков. По неговите думи, от държавните дружества ще се изисква сериозно преструктуриране на разходите и промяна в начина на управление.

В по-краткосрочен план обаче "Марица-изток 2" ще продължи да работи и най-вероятно още следващата седмица ще се сдобие с нова квота за включване в енергийния микс от 1 юли, въпреки че от ведомството на Живков смятат това за нерегламентирана държавна помощ. "Има решение на Народното събрание да не се допуска спиране на ТЕЦ "Марица-изток 2", решенията се изпълняват", заяви уклончиво министърът, но все пак отвори вратата отворена - "Работим по различни варианти и скоро ще излезем с окончателно решение".

Според Живков обаче дори и въглищната ТЕЦ да получи нова квота за регулирания пазар това няма да се отрази на вече изчисленото от регулатора повишение на цените за бита от около 3%. Но това може и да се промени - преди година заради включването на "Марица-изток 2" в .
КРАЙ НА ПАРИТЕ ЗА "БЕРОЕ"? Попитан дали ТЕЦ "Марица-изток 2" може да спре финансирането на "Берое" министърът заяви, че не вижда основателна причина да се издържа отбор при положение, че централата работи на загуба. Годишната издръжка на клуба е около 5-6 млн.лв. Дали отборът ще бъде продаден пък било решение на собственика. КАПИ i КАПИ профили
Корпоративните данни за дружеството са от информационния масив КАПИ. Достъпът до пълните фирмени и секторни профили са част от абонаментния план Капитал PRO.
ТЕЦ МАРИЦА ИЗТОК 2 ЕАД Собствен капитал 30,7 Печалба -202,0 Активи 1633,3 Пасиви 1602,5 Брой заети 2371 Приходи 721,2 Данните са за 2019 година и са по последния подаден отчет на дружеството. Сумите са в млн. лв. Търгове за парогазови централи
Преходът към газ ще стане с ресурс от около 700 млн. евро по различни механизми на ЕК. "Всичко трябва да стартира максимално бързо. При одобрение на плана - още от 1 януари 2022 г. трябва да се започне работа с обявяването на търговете", заяви зам. -министър Александър Николов.

Според него, ако проектите в плана получат одобрение, още в началото на следващата година може да се обяви търг за инвестиционни намерения за замяна на до 1500 МВ въглищни мощности в комплекса с парогазови. За останалите ще се обявят търгове за еврофинансиране за замяната им с ВЕИ.
Край на механизма за капацитет
От думите на Живков се разбра, че страната ни няма да може да разчита на т.нар. механизми за капацитет, чрез които ТЕЦ-овете можеха да получават държавно субсидиране. Причината е липсата на пълна либерализация на електроенергийния пазар, каквото е едно от основните изисквания на ЕК, за да одобри схемата.
Андрей Живков Фотограф: Юлия Лазарова

Източник: capital.bg