Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на

...
Коментари Харесай

Пада последната пречка пред обединението на енергийния пазар с Румъния

Ако желаете да получавате информация за най-важното от бранша на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин.
България към този момент е единствено на крачка до обединяване на електроенергийния пазар с Румъния, откакто в четвъртък (17 юни) блокът на Чехия, Унгария, Румъния и Словакия ще се свърже със системата на общата европейска търговия с електрическа енергия. Първият ден на доставка ще бъде петък (18 юни). Това значимо за България, защото ще разреши на страната ни да се свърже с Румъния в период до три месеци.

В момента обединяването сред двете страни е единствено за сегмента " В рамките на деня ". Преди месец пък България и Гърция сплотиха пазарните си сегменти " Ден напред ".
Защо е значимо
Пазарните обединявания са значими тъй като в спешни моменти (при свръхпроизводство или при повреди, механически спирания на производството, липса на вятър или слънце и др.) няма да има внезапно покачване или намаляване на цените, защото бързо ще може да се внесе или изнесе сила към някой от прилежащите пазари. Обединенията ще засилят и конкуренцията, което също е спомагателен плюс.
В по-дългосрочен проект работим за обединяване на двата спот сегмента със Западните Балкани и Турция. Константин Константинов, шеф на Българската самостоятелна енергийна борса
" Всъщност точно поради това ние сме към този момент на практика обединени и това се вижда и от цените, които са съвсем идентични ", съобщи пред " Капитал " шефът на Българската самостоятелна енергийна борса (БНЕБ) Константин Константинов.

След формалното свързване на двата пазара се чака процесът да се автоматизира и по този начин да се облекчи търговията. " А всичко това се забави поради локалното обединяване на Румъния, Унгария, Чехия и Словакия, които в този момент в целокупност би трябвало да се причислят към останалата част от Европа, където е и България още от основаването на БНЕБ. Забавянето е повече от 10 месеца ", посочи той.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР