Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на

...
Коментари Харесай

Седмични новини за енергетика: Кой печели търга за газовата връзка със Сърбия; Как ЕСО обяви нов съмнителен търг за 275 млн.лв.;

Ако желаете да получавате информация за най-важното от бранша на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин.
През миналите седем дни се случиха няколко значими събития, които още веднъж повдигнаха въпроси, свързани с спор на ползи и подозрителни публични поръчки. Например - освен това тъкмо преди инспекциите на АДФИ и отрасловото министерство, свързани точно с провеждането на сходни процедури.

Най-общо казано планува се да се подписа " безлимитно " рамково съглашение, което води до подозрения за съдбоносен избор на обичани компании и непрозрачно харчене на обществен запас. Новата мегапоръчка е предопределена за възобновяване или създаване на нови електропроводи, като тъкмо това е предметът на рамковото съглашение от 2019 година с ЕМУ, за която преди време е работил изпълнителният шеф на ЕСО Ангелин Цачев.
Ангелин Цачев (вляво) Фотограф: Цветелина Белутова
В същото време. Най-големият къс обаче е за затъналата държавна Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ". Още от 12 май - денят, в който служебното държавно управление встъпи в служба, ЕСО, който се ръководи от хора на ГЕРБ и Движение за права и свободи, е почнал да заплаща големи суми на няколко ТЕЦ-а, които значително дублират спрения през предходната година леден запас (плащане за стоене в подготвеност, без да се работи).
Фотограф: Анелия Николова
Формално се организират дневни тръжни процедури за доставка на оперативни запаси за контролиране на честотата и обменните мощности, като сумите са към 150 хиляди лева дневно. Или по милион на седмица. По проект тази скица е трябвало да започва на 1 юли, само че от държавната компания са избързали с стартирането й.

А кой ще строи газовата връзка със Сърбия? Това е сдружение с люксембургски притежатели, дребен опит в сектора, скромните 379 хиляди лева доходи и счетоводна загуба от 58 хиляди лева за 2019 година То е класирано преди всичко в търга за строителството на газовата връзка сред България и Сърбия.
Трасето на газопровода е дълго 62 км. и ще обезпечи действителна диверсификация на газовите доставки.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР