Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на

...
Коментари Харесай

Седмични новини за енергетика: Защо реформата на пазара на ток върви към ново отлагане; ГЕРБ все пак успя с назначенията си в БЕХ

Ако желаете да получавате информация за най-важното от бранша на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин.
Парламентарните и изборни пристрастености бяха измежду главните тематики на миналата седмица. Управляващите обаче (умишлено или не). А един от най-важните въпроси е дали и по какъв начин Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " ще продължи да работи.
Фотограф: Цветелина Белутова
В актуалната обстановка обаче политически решения липсват и няма изгледи нужните законодателни и други промени да се случат в период (за доста от измененията бе заложено да започват на 1 юли тази година). Което пък може да има тежки финансови последствия.

Ситуацията става още по-сложна и поради това, че договорите с двете американски централи Топлоелектрическа централа " Ей и Европейски Съюз Гълъбово " и Топлоелектрическа централа " КонтурГлобал Марица-изток 3 " надали ще бъдат прекъснати до лятото, каквито бяха упоритостите на отиващия си кабинет.

Също с оглед свободния пазар енергийният регулатор към този момент работи по. Идеята е те отново да работят на най-висока цена, само че да няма фрапиращи разлики в цените, каквито се следят сега.
Фотограф: Анелия Николова
В момента с ток от ДПИ (това са сдружения на ЧЕЗ, ЕВН и " Енерго-про " ) се доставят компаниите, които по някаква причина са останали без контракт с снабдител на електрическа енергия, като цената е с 30-50% по-висока от пазарната. Очакванията са, че от 1 юли техният брой доста ще нарасне, защото тогава изтича гратисният интервал за компаниите да изберат нов доставчик с електрическа енергия и тези, които не го създадат до 10 юни, автоматизирано ще бъдат трансферирани на ДПИ.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР