Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на

...
Коментари Харесай

В Саудитска Арабия беше постигната рекордно ниска цена на тока от слънце

Ако желаете да получавате информация за най-важното от бранша на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин.
На търг за фотоволтаична сила в Саудитска Арабия е била реализирана рекордно ниска оферта от 0.0104 щ.д./kWh - единствено 0.017 лева, което е 5 пъти по-малко от цената на тока в България в този момент (без таксите за транспорт и достъп, както и цена Задължение на обществото). Тя е била препоръчана за плана с мощ от 600 MW Al Shuaiba PV, който се състезаваше с десетки компании във втория кръг на схемата за публични поръчки за възобновими енергийни източници в страната.

Правителството на Саудитска Арабия даже към този момент е подписало съглашения с няколко неназовани компании за седем огромни енергийни плана в разнообразни райони на кралството. " Производственият потенциал на тези планове, в допълнение към плановете на Сакака (слънчева централа) и Думат Ал-Джандал (вятърна електроцентрала), ще имат повече от 3600 MW мощ ", заяви в свое изказване престолонаследникът Мохамед бин Салман.
В кралството ще последват още планове за възобновима сила, които ще обявим, когато пристигна времето. Мохамед бин Салман, престолонаследник на Саудитска Арабия
Вторият кръг на програмата за нови ВЕИ-та в Саудитска Арабия в началото притегли 250 участници. В хода на процедурата обаче техният брой понижа до 60.

Преди броени дни Саудитска Арабия, която е огромен производител на изкопаеми горива разгласи, че счита да усили доста каузи на ВЕИ източниците си, като кралството желае да стане и водещ производител на чист водород. До 2030 година Саудитска Арабия възнамерява да построи 58.7 GW ВЕИ мощности.
ИнтересПровеждането на ВЕИ търгове дава късмет за по-добро позициониране на пазара от страна на производителите на чиста електрическа енергия без държавно присъединяване. Кандидат-инвеститорите вземат участие в конкурс и оферират цена на тока от бъдещите си централи, без ангажимент за дълготрайно изкупуване или друга форма на държавна поддръжка. Това прави търговете изключително атрактивни и все по-широко прилагани в редица страни по целия свят. Засега обаче България прави изключение от този тренд макар минималната роля на страната, която се свежда съвсем само до упражняването на надзор.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР