Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на

...
Коментари Харесай

Токът за бизнеса поскъпва въпреки кризата

Ако желаете да получавате информация за най-важното от бранша на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин
Слънчева и топла събота, туристическия отрасъл и други браншове към момента са затворени поради ковид, само че все пак компаниите през днешния ден ще заплащат за електрическата енергия най-високите цени за неработен ден от началото на тази година. Цените на тока на свободния пазар в сегмента " Ден напред " в България са малко над 58.3 евро/мВтч, което е самобитен казус за съботен ден и изключително през април, когато по традиция цените на борсовия ток са едни от най-ниските за годината. Като цяло електрическата енергия за бизнеса през последните дни е много скъпа - в четвъртък цената и бе 68 евро/мВтч или най-високата от края на януари насам, когато по принцип токът е най-скъп.

Все отново по отношение на декември, когато цените минаха 90 евро/мВтч в някои дни (средната за месеца бе 56.7 евро/мВтч), в този момент има известно намаляване (за март междинната стойност бе 52 евро, а от началото на април е 53 евр/мВтч), само че то не се покрива с упованията и плановете на компании. Още повече, че през по-голямата част на предходната година цените бяха към 40 евро/мВтч, а през 2019-а, когато нямаше коронакриза - цената на тока за април бе 43.3 евро/мВтч.

Повишението в този момент обаче не е български феномен, а се вижда и в останалата част на Европа. В петък най-високи бяха цените в Испания и Португалия (65.01 евро/мВтч), следвани от Швейцария (62.11 евро/мВтч) и Белгия (59.86 евро/мВтч). Подобни са и междинните стойности за последния месец.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР