Ако искаме нашия ремонт да е екологичен, по-добре да избягваме:

...
Ако искаме нашия ремонт да е екологичен, по-добре да избягваме:
Коментари Харесай

Екологичният ремонт: подбор на материалите - II

Ако желаеме нашия ремонт да е екологичен, по-добре да заобикаляме:

Ламинатът
Това подово покритие е доста известно, поради ниската си цена и елементарен монтаж. Но да го наименуван екологично, не бихме могли. Съставът му не се разграничава изключително от „ жигосаното ” ПДЧ, в което дървените (или хартиени) частици се слепват с лепило, съдържащо формалдехид. Въпросът е в какви количества?

За да се ориентират потребителите е направен европейски стандарт за сигурност (EN 13329)

● Е1 — материалът е безвреден и е подобаващ даже за детски стаи и спални.
● Е2 — материалът излъчва дребни количества нездравословни субстанции и се предлага за приложимост единствено за кухнята, коридора и санитарния възел.
● Е3 — материалът съдържа огромно количество токсични субстанции и би трябвало да се употребява единствено навън или индустриални пространства.

Линолеум
Теоретично съществува такова покритие като натурален линолеум, на процедура обаче надали ще го намерите в продажба. Това, което се предлага под това име в магазините нормално е синтетичен материал, които е подобаващ единствено за килери. Под въздействието на слънчевите лъчи евтиният, и изключително новият, линолеум отделя цялостен куп химични субстанции. Спомнете си единствено натрапчивата му синтетична миризма.
Ако въпреки всичко държите на линолеума, не купувайте от най-евтините покрития, изключително в случай че на етикета е изписано: „ Само за индустриални пространства ”.

Мокет и мокетени килими
По химически състав те не са рискови, само че в случай че някой в дома страда от алергии или астма, очаквайте проблеми. В мокетът се натрупва прахуляк и акари, а положителното му разчистване е задача съвсем невъзможна, даже и с най-мощната прахосмукачка. Освен това попива и задържа миризмите.

Тапети с винилово покритие (PVC)
Освен че, са хлорсъдържащ материал, виниловите тапети не пропущат въздуха и постоянно сред тях и стената се развива мухъл. Възможно е даже да не се досещаме за тази нова форма на живот в помещението, само че тя непрекъснато създава алфатоксини, които основават нездравословна атмосфера. Разбира се, виниловите тапети имат по-дълъг живот и се почистват елементарно. Но иползването им е целесъобразно само за кухнята или коридора. За стаите, в които спите, предпочитайте хартиените.

Боите
Боята е един от най-опасните материали в нашия дом. Разбира се, не всяка. Но евтини и некачествени се оферират премного по магазините. Те могат да причинят алергии, а в по-тежки случаи и проблеми с черния дроб, бъбреците и нервната система.

Най-добре е да се доверим на реномираните марки, чиито артикули са създадени в сходство с интернационалните стандарти. От другите типове бои, по-безопасни са тези на водна основа, тъй като не съдържат разтворители. Продължава: Екологичният ремонт: асортимент на материалите
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР