Ако искаме децата ни да растат в страна на знанието

...
Ако искаме децата ни да растат в страна на знанието
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев пред паметника на Светите братя: Правописът е първият урок по демокрация

Ако желаеме децата ни да порастват в страна на знанието и просветата, би трябвало да сме непримирими към незнанието. Това обръщение насочи президентът Румен Радев в словото си на тържеството пред Националната библиотека “Св.св. Кирил и Методий ” във връзка на Деня на българската култура и просвета и на славянската книжовност – 24 май. По думите на президента Румен Радев първата стъпка в битката с незнанието е правописът. Правописът е първият урок по народна власт, тъй като в него всяка писмен знак, всеки знак има собствен смисъл и място, а огромната писмен знак е единствено първа измежду равни, уточни Румен Радев. “Следващата стъпка е речникът. Когато думите изпадат в давност, с тях си отива и част от света. С думите погива и смисълът. Днес оплакваме свободата на словото. Но с цел да реализираме независимост, първо би трябвало да владеем словото ”, сподели още президентът.

На тържественото честване пред Националната библиотека участваха министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, столичният кмет Йорданка Фандъкова, ръководителят на Българска академия на науките учен Юлиан Ревалски, ректорът на Софийския университет “Св. Климент Охридски ” Анастас Герджиков, учени, преподаватели, общественици, учители, възпитаници и стотици жители. Честването стартира с церемониален водосвет. Беше прочетено одобрение за празника от Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, който насочи благословение към българския народ и православието. Стотици възпитаници, столичани и посетители на София се стекоха на тържеството пред Националната библиотека.

Междувременно в Туитър ръководителят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер разгласява привет по случай деня на българската култура и просвета на български език. “Килирицата е част от културата на Европа и света. “Историята на светите братя Кирил и Методий демонстрира какъв брой надълбоко са вкоренени европейските полезности в българската еднаквост ”, уточни в посланието си Жан Клод Юнкер.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР