Ако искаме да сме богати утре, трябва да инвестираме в

...
Ако искаме да сме богати утре, трябва да инвестираме в
Коментари Харесай

България е на 44-о място в класация за човешкия капитал

" Ако желаеме да сме богати на следващия ден, би трябвало да влагаме в децата си през днешния ден ", споделя изпълнителният шеф на Световната банка Кристалина Георгиева.

© Велко Ангелов Още по тематиката
AmCham: Инвестициите на Съединени американски щати в България са подценени. Реално са 4.5 милиарда лева

Изследване на ИПИ демонстрира, че размерът им е съвсем двойно по-голям от публично регистрирания
9 окт 2018
Идва сезонът на мръсния въздух. Кой може да го почисти?

Властите за пръв път ще имат проект за деяние, който координира дейностите на няколко разнообразни институции.
5 окт 2018
АИКБ предлага тактика за превъзмогване на дефицита на фрагменти в основни специалности

Наръчникът е предопределен за работодатели и HR експерти с фокус върху мехатрониката, превоза и опазването на здравето
30 сеп 2018
Тези 100 млн. лева не ни трябват

От науката за бизнеса или по какъв начин просветното министерство се оправя със слабостите си в усвояването на европейски пари
21 сеп 2018 Дете, родено през днешния ден в България, ще бъде продуктивно на 68% от капацитета си като възрастен, в условия на чудесно здраве и цялостно обучение. Това демонстрира нов показател за човешкия капитал, създаден от Световната банка. Той прави оценка продуктивността на младите съгласно национални индикатори за опазването на здравето, образованието и продължителността на живота. Така България се нарежда на 44-о място в класацията измежду 157 страни. От думите на изпълнителния шеф на банката Кристалина Георгиева пред медии излиза наяве, че страната се показва по-добре от страни със сходни приходи, само че по-зле от други в района Централна и Източна Европа. " Ако желаеме да сме по-богати на следващия ден, би трябвало да влагаме в децата си през днешния ден ", споделя Георгиева.

Очаквано, класацията оглавяват развитите азиатски страни като Сингапур, Южна Корея и Япония, а Финландия води в Европа от 5-о място. В другия край се нареждат африканските страни Чад, Южен Судан и Нигер. България пък се намира в компанията на Чили, Сейшелите и Гърция.

Трябва обаче да се означи, че страната можеше да се класира и по-нагоре, в случай че събираше данни за каузи на децата с закъснение в растежа. Така по единия от индикаторите България получава нула точки, тъй като няма сходна статистика. Слабост на класацията е и че показателят не прави оценка меки умения като прочувствена просветеност или връзка.

Какво демонстрира показателят

Индексът се изготвя съгласно оценки по пет индикатора, свързани със опазването на здравето и образованието. По два от тях – вероятността за оцеляване до 5-годишна възраст и брой години в образованието, България се оправя релативно добре със надлежно 99% и 12.9 години. За съпоставяне, водачът Сингапур отбелязва 100% и 13.9 години.

Същевременно обаче качеството не дава отговор на количеството. Данните на Световната банка демонстрират, че учениците в България получават изпитни резултати, равняващи се на 498 точки от оптимални 625. От друга страна учениците в Сингапур имат 581 точки с едвам 1 година повече в просветителната система.

Страната изостава и по още един здравен индикатор – 87% от 15-годишните в България ще оцелеят до 60-годишна възраст, демонстрират данните. За съпоставяне, измежду топ 25 в класацията няма страна с дял под 90%.

Къде се намира България

На своето 44-о място България се показва релативно добре по отношение на други страни със сходни приходи в Европа. Така да вземем за пример Румъния е на 68-о място, главно поради качеството на образованието, а Македония е на 89-о. Държави от Западните Балкани като Албания и Черна гора също се нареждат след България.

От друга страна обаче Европейският съюз като цяло е по-напред. Държави от западна Европа като Германия, Австрия, Англия и Дания са измежду топ 20, а страни от района като Сърбия, Полша и Унгария се намират на надлежно 28-о, 31-о и 39-о място.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР