Ако искаме да поддържаме очите си здрави, не трябва да

...
Ако искаме да поддържаме очите си здрави, не трябва да
Коментари Харесай

10 трика за по-здрави очи

Ако желаеме да поддържаме очите си здрави, не би трябвало да забравяме да упражняваме нашето зрение.

За благополучие, съществуват голям брой лесни трикове, които ни разрешават това.

Например…

1. Не претоварвайте очите си. Затваряйте ги за минута-две на всеки 2-3 часа.

2. Носите очила? Сваляйте ги понякога, в случай че можете.

3. Сменяйте фокуса с близо и надалеч и движeте очите, с цел да не напрягате прекомерно доста очния мускул и да го упражнявате.

4. Масажирайте очите си благодарение на нежни кръгови придвижвания. Следвайте инструкциите на тази картинка. Движете ръцете си постепенно от точка 1 до 6. Използвайте междинния пръст и показалеца, с цел да окажете слаб напън (в никакъв случай не би трябвало да изпитвате какъвто и да било дискомфорт).

5. Когато сте излезли на открито на разходка, пробвайте се да се фокусирате върху по-далечните обекти – не гледайте най-вече в краката си.

6. Пийте сок от моркови колкото се може по-често – по опция всеки ден. За оптимален резултат – добавяйте 2 капки зехтин към него. Той няма да скапе усета му, само че ще ви помогне да абсорбирате потребните съставки на сока по-ефективно.

7. Когато очите ви се изморят, изплакнете ги с топла вода.

8. Не забравяйте да мигате. Колкото и необичайно да ви звучи, има доста интервали от деня, когато забравяте да мигаш. Това важи изключително мощно за хора, които работят на компютър или правят някаква ювелирна, занаятчийска активност, както и хора със характерни специалности, които изискват висока централизация. Същото важи и за хора, които не виждат добре. Когато мигате, окото се почивства и овлажнява. В умерено положение мигате някъде към 10-15 пъти в минута.

9. Опитайте се да не се взирате в екрана на компютъра, тв приемника или смарт телефона най-малко 2 часа преди лягане.

10. Изпълнете упражнението Тратака, известно в Индия. То лишава не повече от 10 минути. Помага на очите и спомага за по-доброто фокусиране на съзнанието.  Седнете комфортно и се фокусирайте в 1 точка в пространството в границите на няколко минути (например в свещ). Опитайте се да не мигате. В съзнанието си би трябвало да имате явен и подробен облик на обекта. Накрая затворете очи. Съсредоточете се върху пространството сред веждите. Опитайте се да извикате в съзнанието си облика на предмета. Задръжте го колкото се може по-дълго.

Източник: BrightSide

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР