Ако иска да победи руския агресор, Украйна трябва да го

...
Ако иска да победи руския агресор, Украйна трябва да го
Коментари Харесай

Военен експерт: С тези изтребители F-16 Украйна ще излезе като победител от войната

А ко желае да победи съветския агресор, Украйна би трябвало да го превъзхожда във въздушното пространство , това сподели неотдавна главнокомандващият на украинските въоръжени сили Валерий Залужний. Тази седмица Украйна се приближи с още една крачка до тази цел. Във военновъздушната база Аериана 86 Борча към този момент са стационирани пет изтребителя F-16. Това военно летище край град Борча в югоизточна Румъния е единствено на два часа и половина път с кола от украинската граница. Тъкмо там напълно скоро румънски треньори и експерти от други страни от НАТО стартират да образоват украинските водачи, сподели в изявление за румънският боен специалист Каталин Питу.

" В най-хубавия вид Украйна ще излезе победител "

Украинските водачи, селекционирани за F-16, преди този момент бяха на образование в Съединени американски щати, сподели за Дъждовни води представителят на украинските Военновъздушни сили Юри Ихнат. Сега тренировките не престават напълно покрай украинската територия. А Каталин Питу изяснява, че дружно с производителя на изтребителите, американската компания Lockheed, румънските военновъздушни сили са построили в Борча подготвителен център освен за украински, само че и за румънски водачи и техни сътрудници от други страни. 

Допреди 8 месеца Питу беше основен боен прокурор на страната. Днес този почитан армейски офицер прави оптимистични прогнози - в навечерието на втората военна зима, пред която са изправени украинците. 

" В най-хубавия вид с тази въздушна флотилия от 42 изтребителя F-16 и с установките за противовъздушна защита, които също са от НАТО, Украйна ще излезе като победител от тази война ", акцентира Питу с положително самочувствие. Той изяснява, че Украйна може да въоръжи изтребителите F-16 с необятна палитра от ракети, с които разполагат арсеналите на НАТО. 

По този метод Украйна може да получи това предимство във въздуха, за което приказва Залужний. " За да намерим излаз от позиционната война, ние би трябвало да получим предимство във въздуха. Врагът към момента ни превъзхожда в небето, а това затруднява напредването на нашите войски ", написа Залужний в обява за списание " The Economist ". И добави, че таман това е една от решаващите аргументи за парализата на фронта. Още когато през май стартира контранастъплението, съветски военни хеликоптери подложиха на тежък обстрел украинските войски, а съветски изтребители от сигурна отдалеченост обсипват с ракети украински градове и украински позиции

Но това не е всичко. Русия блокира фронта и с минни загради, против които украинските войски към момента не са намерили контрамярка. Предполага се, че руснаците са положили към този момент над 8 милиона мини, най-много в Южна Украйна. Военната история съвсем не познава такова препълнено минно поле. 

Залужний написа в обявата си и това: че в случай че фронтът остане все по този начин неподвижен, от това може да завоюва единствено Русия. Да, тя претърпя тежки загуби, само че все пак продължава да разполага с добър ресурс от муниции, показва Залужний. Особено с гранати - съветските войски имат доста повече от украинските. Ето за какво Залужний обобщава, че позиционната война удължава продължителността на бойните дейности и крие съществени опасности както за украинските въоръжени сили, по този начин и за цялата страна. 

Според немския специалист по сигурността Нико Ланге, с този собствен разбор Залужний се пробва да " разсъни от сън " петдесетината западни страни, подкрепящи Украйна, измежду които е и Германия. " Украйна се нуждае от бойни самолети, от дронове, от съоръжения за опозиция против съветските артилерийски системи и от по-добро електронно управление на бойните дейности. Дали ще се стигне до дълга позиционна война, това зависи и от нашата подготвеност бързо да правим нужните доставки ", споделя Ланге, който е отличен ценител на Русия и Украйна. 

Украинските триумфи на Днепър

Но украинската войска неведнъж оповестява и за триумфи. Наскоро тя съумя да вземем за пример да отстрани съветски военен транспортен съд източно от Крим. От този кръстосвач евентуално са били изстрелвани ракети по украински градове. Американският мозъчен концерн " Институт за военни проучвания " твърди, че многочислени украински подразделения още през октомври сполучливо са осъществили прекосяване през Днепър до източния (левия) бряг на реката в Херсонска област. И явно руснаците не са съумели да отхвърлен украинците в тази част от фронта. Нещо повече. Украинската войска е съумяла да трансферира още хора и материална част до позициите си на левия бряг. Американските анализатори не могат обаче да кажат дали украинците ще реализиран трайни триумфи по южното поречие на Днепър, тъй като множеството информации на института идват от съветски военни блогъри и не могат да бъдат доказани от самостоятелни източници.  

Каталин Питу обаче си остава оптимист. Румънският боен специалист е уверен, че Украйна ще освободи цялата си територия, която съветският агресор е окупирал нелегално . Той прибавя, че румънските военни структури правят всичко належащо за сигурното прекачване на изтребителите Ф-16 в Украйна след няколко месеца. Това щяло да се случи в изискванията на " цялостна секретност ". Защото Русия естествено ще желае да нападна изтребителите, които съставляват за нея " същинска заплаха ". 

 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР