Ако имате заделени пари, които искате да инвестирате, вероятно първото

...
Ако имате заделени пари, които искате да инвестирате, вероятно първото
Коментари Харесай

Защо предпочитаме да инвестираме в имот, а не на капиталовите пазари


Ако имате заделени пари, които желаете да инвестирате, евентуално първото нещо, което ви идва на разум, е да купите неподвижен парцел. За нас, българите, това е напълно разумна и рационална инвестиция, тъй като парцелите са нещо материално, което можем да забележим и да пипнем. „ Моят дом е моята цитадела “ е максима, която се е вкоренила в нашата народопсихология.

Въпреки останалите други възможности, като нов депозит, застраховка, влагане във съвместен фонд или на фондовата борса, множеството хора се ориентират точно към парцелите. Обикновено първо си обезпечават личен дом, а по-късно влагат в жилище, което да отдават чартърен. Друг вид е продажбата на вашия парцел и покупката на нов с по-висока предстояща възвращаемост.

Плюсове и минуси на инвестицията в парцел

В реалност може да се каже, че недвижимият парцел носи двойна полза – един път от настоящата рентабилност и повторно от финансовата облага. Текущата рентабилност съставлява съотношението сред чистите наемни вноски за една година и пазарната цена на парцела все още.

Наемът е постоянен и предвидим паричен поток, на който доста хора разчитат като спомагателен приход. Тази линия ненапълно го оприличава на купонния приход от облигациите. За да изчислите чистия приход, би трябвало да приспаднете оперативните разноски по поддръжката на парцела от вноските от вашите наематели. Оперативните разноски включват както дребни поправки и покупки за жилището, по този начин и налози, такси, застраховки, пропуснати изгоди от неналичието на наемател и така нататък

 istock istock
Капиталовата облага от своя страна съставлява разликата сред сумата, която бихте получили за парцела, в случай че го продадете, и тази, която сте заплатили за него. И защото цените на парцелите непрекъснато варират, облагата доста прилича държанието на акциите на борсата. Това се смята и за по-рисковият съставен елемент на имотната инвестиция.

Друг огромен плюс е, че от време на време и вие можете да влияете върху цената на жилището, да вземем за пример посредством ремонт и обзавеждане. Наемът служи и като застраховка против инфлацията, която би трябвало да се индексира в неговата стойност. Историята познава значително случаи, в които поради инфлация, банкрути на банки и пробиви в сигурността спестяванията на хората могат от хиляди да се стопят до стотинки в границите на единствено една нощ.

Основен минус на този вид инвестиция е ниската ликвидност на парцелите. Няма по какъв начин да продадете собствеността си бързо, в случай че незабавно ви трябват пари. Освен това е съвсем невероятно скоро след покупката да продадете парцела и да излезете на облага. И за разлика от пакет акции да вземем за пример, няма по какъв начин да продадете жилището на части.

Въпреки всички тези неудобства, парцелът си остава желана инвестиция в България. Ако желаете да вложите спестяванията си в нещо устойчиво и несъмнено, то недвижимите парцели обичайно са по-безопасна опция, в съпоставяне да вземем за пример с фондовите тържища. Дали тя обаче е сполучлива може да се разбере след години, по тази причина се заредете с самообладание.

Капиталовите пазари – риск и облага

Капиталовият пазар е финансов пазар на скъпи бумаги, който се разделя на фондов пазар и пазар на облигации. Този пазар сплотява компании, които се нуждаят от финансиране, с други жители и компании, заинтригувани от своя страна да влагат своя капитал, тъй че да бъде създадена икономическа стойност.

 istock istock
Инвестирането в скъпи бумаги се е потвърдило като доходоносно, само че с изключение на за облагата е доста значимо всеки вложител да намерения и за риска, който е податлив да поеме и може да си разреши. Правило №1 в вложението е точно фактът, че рискът е правопропорционален на доходността.

Ако се стремите към по-висока рентабилност, ще ви се наложи да поемете и по-висок риск. Всички типове вложения са обвързани с избрани опасности. Един от най-големите опасности е ликвидният. Ликвидният риск се състои в невъзможността даден актив да се продаде на близка до справедливата му цена. Той е най-силно проявен при слаборазвитите пазари, където няма доста дейни участници.

Представете си, че не можете да продадете акциите си, тъй като търговията с тях е прекомерно слаба. С този риск не трябва да се прави компромис, тъй като можете да се окажете в обстановка капиталът ви да бъде заключени в даден актив, от който не можете да се освободите. Можете да избегнете този риск като просто не влизате в позиции, от които не можете да излезете.

Друг значителен „ подводен камък “ е пазарният риск. Той се състои от няколко други типа опасности, само че като цяло се дефинира във опцията да реализирате загуби заради неподходящи промени в цените на дадените активи. За разлика от ликвидния риск обаче, пазарният е доста по-сложен за отбягване и няма по какъв начин да се в профил изцяло. За самостоятелните вложители с дребни портфейли е съвсем невероятно да избегнат пазарния риск.

 istock istock
И до момента в който пазарният риск визира пазара като цяло, неповторимият риск е характерен за всяка компания поотделно. Той се състои във опцията дадената компания да изпита компликации, заради независещи от пазара аргументи. Най-лесният метод за отбягване на този риск е остарялото предписание за диверсификацията – не слагайте всички яйца в една кошница. Чрез разпределение на капитала в няколко разнообразни класа активи или компании се понижава опцията за сериозна загуба заради спада на една обособена компания.

В съпоставяне с фирмите в Съединени американски щати, тези в Европейския съюз имат по-голяма взаимозависимост от банковото кредитиране за финансиране. Усилията да се даде опция на фирмите да наберат повече средства посредством финансовите пазари се координират посредством самодейността на Съюза за финансови пазари. Българската фондова борса – София АД е контролиран пазар на финансови принадлежности и все още е единствената настояща фондова борса в България.

И макар че инвестицията в акции, облигации и ETF-и (борсово търгувани фондове) може да бъде доста печеливша, в множеството случаи тя не е пожеланият капиталов способ у нас. Хората, които нямат опит в тази сфера, се насочват главно към недвижимите парцели – една нискорискова инвестиция, която се отплаща постепенно, само че несъмнено във времето.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР