Ако имате лош дъх, не проклинайте късмета си - от

...
Ако имате лош дъх, не проклинайте късмета си - от
Коментари Харесай

Вижте с кои храни а преборим лошия дъх

Ако имате неприятен мирис, не проклинайте шанса си - от него страда почти всеки 4-и човек. Неприятната миризма, която устата излъчва непрекъснато, а не понякога, се назовава халитоза.
Невъзможно е да се отървете от нея самос хигиена, даже да миете зъбите си час по час. Идете на доктор.
Такъв е съветът на доктор Харолд Кац. Зъболекарят – ученик на Калифорнийския университет в Лос Анджелис, е създател на “Брет къмпани” – център, който изследва аргументите и лекува този освен медицински, само че и обществен проблем.
Причина за “миришещи уста” може да са болести, медикаменти, алкохол, цигари, храни. Те основават
удобна среда за бактерията анаероб, която създава сяра и надлежно халитоза.
За страдание, зловонното си дихание не можете да установите сами, даже и да дишате в шепата си, тъй като сте привикнали с него, твърди докторът. Еволюцията е понижила усета на индивида към личните му миризми, с цел да разграничава по-добре външните.
Ако ви е неловко да попитате непосредствен другар или родственик, има два метода да установите има ли проблем, макар че и те не са сигурни, изяснява доктор Кац. Единият е да обършете с марля езика си и да ревизирате има ли неприветлив аромат и жълти петна. Ако е по този начин, това значи съществуване на сяра и надлежно неприятно благоухание.
Другият е да оближете ръката си и, когато след 10-ина секунди изсъхне, да я подушите. Може да помиришете и конеца, с който си чистите зъбите. Обложеният език също е симптом.
Най-сигурният метод обаче е да се посъветвате с доктор или ортодонт и да бъдете пределно откровени за възможните аргументи. А те са доста.

Сред най-честите аргументи е сухата уста
- неналичието на задоволително слюнка. Това става при невъздържание с цигари и алкохол. Но в 10% от случаите източникът е болест. Устата на доста хора, които страдат от диабет, белодробни, чернодробни и бъбречни заболявания, рак, дихателни инфекции, нарушавания в метаболизма, мирише неприятно, тъй като съхне.
Подобен резултат може да имат синузитът, пневмонията, бронхитът, хремата и храчките и други болести, засягащи дихателните пътища. А също ангината, температурата, гъбичните инфекции в устата, възпалението на венците.
Определени медикаменти също са свързани с неприятния мирис – антидепресанти, хапчета против високо кръвно налягане и алергии. Те понижават отделянето на слюнка и водят до пресъхване на устата. Зловонието може да се дължи и на
заболели зъби, дехидратация и дефицит на цинк
Но обратно на известното разбиране, то не идва от проблеми със стомаха – сред него, тънките и дебелото черво няма отворена връзка с хранопровода и устата. Оттам може да излиза смрадлив газ, само че не и неприятен мирис.
Почиствайте постоянно плаката и зъбния камък, като посещавате ортодонт най-малко 2 пъти годишно – това е най-лесният метод да се справите с казуса.
Освен цигарите и алкохола, които пресушават устата, измежду честите аргументи за неприятния мирис са хъркането и дългото говорене.
Синдрома предизвикват и някои пасти за зъби с натриев лаурил сулфат (SLS), който прави пяна, само че няма почистващ резултат и може да ви докара стоматит.

Избягвайте водата за уста със алкохол
- той има пресушаващ резултат, краткотрайно ароматизира, само че не убива бактерията, изяснява доктор Кац във в. “Дейли мейл”.
При халитозата няма дискриминация – тя поразява еднообразно и дамите, и господата. Но някои хормонални промени при дамите също изсушават устата и водят до неприятен мирис – хапчета против зачеване, бременност, менструация.
Когато устата ви мирише неприятно, самочувствието ви страда. Затова да съобщиш на някого за това, е мъчно. Помните приказката, в която един дървар споделил на мечката, че има неприятен мирис, а тя му показала брадвата
с думите: “По-добре да ми бе отрязал лапата, в сравнение с да ме обидиш така”.
Няма елементарен метод да уведомиш хората, които имат халитоза, само че не знаят. Най-добре е това да създадат непосредствено, само че тактично, най-близките – съпрузи, родители, деца, правилни другари. Като им посочат и способи да се преборят с това, поучава доктор Кац.

Яжте храна с фибри, избягвайте месо, мляко и кафе
Когато халитозата не е хронична, а понякога, повода може и да е храна. Всички знаем за чесъна и лука, които имат серни съставни елементи.
С протеините си пък месото, млечните артикули, рибата и морските блага хранят анаеробите. Рафинираната захар - също.

Кафето и соковете със своята киселинност способстват за казуса.
Хранете се постоянно 3 пъти дневно плюс две леки закуски – това понижава халитозата. Яжте храна с фибри. Свежите зеленчуци и плодове съдържат витамини и минерали, укрепват зъбите и венците.
Абразивните храни – ябълка, морков, целина, почистват зъбната плака. Тъй като тези пресни артикули съдържат доста вода, подтикват отделянето на слюнка, която отмива миризмите. Отделно пийте доста вода – дехидратацията е пагубна за положението на устната празнина.
Срещу халитоза оказват помощ зеленият и черният чай - те съдържат полифеноли, които отстраняват сярата и устните бактерии.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР