Ако имате електронна поща и я проверявате макар и не

...
Ако имате електронна поща и я проверявате макар и не
Коментари Харесай

Момчето, което помогна на интернет да се справи със спама, без да иска пари за това

Ако имате е-поща и я проверявате въпреки и не доста постоянно, то значи сигурно без да знаете сте употребявали функционалността, основана от Луис вон Ан.

Да, доста евентуално и неговото име не ви е познато. Настоящият съосновател на приложението Duolingo основава технология за гарантиране на сигурността на мейлите през 2000 година, когато към момента е докторант в университета Карнеги Мелън.

По време на първия му учебен срок специалист от Yahoo гостува в университета и разяснява 10 казуса, с които интернет компанията се пробва да се оправи.

Още същия ден Луис се прибира у дома и стартира да търси решенито на тези проблеми, споделя самият той пред Business Insider. " Нямах положителни хрумвания с изключение на за един от тях ", споделя Вон Ан.

По това време Yahoo оферираше една от най-използваните електронни пощи в интернет. Тогава услугата се употребява от милиони консуматори, които се сблъскват с досадните спам известията.

През 2000 година платформата лимитира изпращането на електронни известия от един мейл до 500 дневно.

" Ако си спамър и искаш да изпратиш 10 000 000 известия, ще използваш няколко десетки разнообразни мейла за задачата. Тогава се появяват хора, които пишат стратегии, с цел да доближават до милиони имейл сметки и Yahoo не знаеше по какъв начин да се спави с тях ", спомня си Луис Ан.

Той, дружно със собствен учител от университета, стартира да работи по технология, която да разграничава действителните консуматори на мейл услугите от употребяваните от спамърите компютърни стратегии.

Тя съставлява нещо, което през днешния ден ни е доста добре познато - изпизването в обещано поле на изкривени букви и цифри, които потребителите би трябвало да изпишат в друго свободно поле. Целта е да се откри дали зад компютъра стои жив човек или стратегия.

" Програмата работи, тъй като хората могат да разчитат погрешно написани значи и букви, до момента в който компютрите нямат тази дарба ", изяснява Вон Ан.

Yahoo харесва концепцията му и стартира да употребява така наречен captcha (Completely Automated Public Turning test to tell Computers and Humand Apart).

Любопитно е да се означи, че Луис вон Ан дава на интернет компанията гратис тази технология. И през днешния ден споделя, че не съжалява за това решение като сега съвсем всички онлайн платформи я употребяват под една или друга форма.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР