Ако имате чувството, че сте прегорели“ от работа, то трябва

...
Ако имате чувството, че сте прегорели“ от работа, то трябва
Коментари Харесай

Позволете си да го признаете

Ако имате възприятието, че сте „ прегорели “ от работа, то би трябвало да знаете, че не сте сами. Работата от разстояние сложи доста хора в цикъл „ работа, хранене, сън, повтаряне “, който в някои случаи е комплициран в допълнение от фамилни отговорности. Грек Макюън, създател на книгата „ Effortless: Make It Easier to Do What Matters Most “, споделя, че през днешния ден има два вида хора – тези, които страдат от бърнаут (прегаряне) и тези, които знаят, че са „ прегорели “.

„ Истинско достижение е да влезете във втората категория. Изследванията демонстрират, че колкото по-претоварени сте в действителност, толкоз по-малко го осъзнавате. Естеството на бърнаута е такова, че то замъглява вашата преценка “, споделя той.

Според него, с цел да преодолеете тази преграда, би трябвало да методите към въпроса с презумпцията, че сте претрупани. „ Приемете, че страдате от бърнаут и по-късно потърсете доказателства. Да кажем, че щерка ви идва при вас и желае да й срешите косата. Това е нещо малко, само че когато сте претрупани, даже то може да ви натежи прочувствено “, споделя Макюън.

След повече от година под сянката на порочния цикъл „ работа, хранене,, повтаряне “, към този момент е време да помислим за това по какъв начин да заживеем по-добре.

По думите на Рианон Стейпълс, която е основен маркетингов шеф на Hibob, положителната вест е, че от ден на ден компании стартират да гледат на съществено на бърнаута и да търсят способи за оправянето с него.

Как да кажете на шефа и на другите

Може да мислите, че вашият началник знае какъв брой претрупани се чувствате, само че има огромна възможност това съмнение да е неопределено, споделя Стейпълс. „ От сериозно значение е да споделяте. Когато говорите с мениджъра си по тази тематика е от основно значение да му обясните какъв е най-хубавия метод да ви поддържа. Всички имаме разнообразни потребности, тъй че конкретиката е потребна “, споделя тя.

Например, вие може  да имате потребност от по-ясни граници сред работата и персоналния живот. Или пък може да се нуждаете от по-гъвкав график, който да е съгласуван с грижите за вашите деца или родители. Може да желаете да продължите да работите от у дома, откакто компанията ви стартира да връща чиновниците си по офисите.

„ Най-важно е да се фокусирате върху характерните потребности, които имате “, безапелационна е Стейпълс.

Ако вие сте началник

В идеалния случаи мениджърите ще са хората, които стартират тези диалози, споделя Макюън. „ Ако сте водач, носите отговорност за стартирането на този развой. Когато питате ваш чиновник, дали страда от бърнаут, не го оставяйте да се усеща като изключение – споделете, че и вие сте подложени на огромно натоварване и че изпитвате компликации. Така ще евентуално шанса той да показа с вас същинските си усеща. “, споделя той.

Стейъплс поучава да питате чиновниците си какво може да извършите, с цел да им помогнете допустимо най-вече. „ Не можете да четете мисли и не знаете от какво се нуждае всеки чиновник. Нормално е да кажете нещо от рода на:„ Искам да ти оказа помощ, само че би трябвало да ми окажеш помощ да схвана какво тъкмо ще ти бъде от най-голяма изгода “, изяснява тя.

След диалога  

Да поискате помощ е едно, а да се възползвате от нея е нещо напълно друго. и високо продуктивни чиновници постоянно мислят, че могат да преодолеят бърнаута с още повече работа и успеваемост. „ Иронията е, че когато осъзнаят, че страдат от прегаряне, те стартират да вършат още повече от нещата, които са ги довели до тази обстановка “, споделя Макюън.

По думите му, в случай че имате потребност от по-ясно разделяне сред работата и персоналния живот, би трябвало да поставите граници. „ Преди пандемията имаше географски граници. Работният офис и домът не бяха на едно място, като преходът сред двете бе под формата на пътешестване с автомобил, колело или градски превоз. Сега това разделяне не съществува “, споделя той.

Макюън поучава да си създадете лист не с всички задания, които имате, а единствено с тези, които ще ви донесат задоволство, когато ги завършите. След като се справите с този лист, би трябвало да прекратите работния си ден и да се фокусирате върху свободното си време.

Друг метод за справяне с барнаута е посредством задаване на тъкмо и прецизно време, в което да свършвате работния си ден. Трети е посредством ритуали за поддържане на психическо и физическо здраве. Разходка навън, 10-минутна медитация, 15-минутна дряма или чаша топъл чай, даже най-малките неща могат да имат огромен резултат.

„ Разбира се, всички сме прегорели “, споделя Макюън. „ Позволете си да го признаете. След това предприемете нужните стъпки, с цел да извършите нещо по въпроса. Мениджърите носят отговорност за провеждането на тези диалози. Важно е обаче да не се задоволявате единствено с думи. Всички имаме избор и можем да поемем по по-лесен път за реализиране на това, което е от значително значение. Ако се фокусираме върху най-важните неща, можем да реализираме страхотни резултати, без да прегаряме “, прибавя той.

.......................

Стефани Воза за

Превод и редакция: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР