Ако имаме редовно правителство през април, което да е прозападно

...
Ако имаме редовно правителство през април, което да е прозападно
Коментари Харесай

Николай Василев: Редовно правителство да внесе Бюджет с излишък, за да влезем в еврозоната

Ако имаме постоянно държавно управление през април, което да е прозападно и най-много реформаторско, то би могло да вкара България в еврозоната. Първо би трябвало да внесе друг тип бюджет. Ако питате мен, той би трябвало да бъде с бюджетен остатък или най-малко да няма недостиг. Ако България вкара Бюджет без недостиг и одобри всички нужни закони през април - май, и най-много, в случай че покаже голяма политическа воля, както сподели Хърватия, Западна Европа може да каже, че страната ни е подготвена да влиза (в еврозоната) и да направи прочут компромис с инфлацията, в случай че въобще се постанова. Ако обаче няма политическа воля, ще стане същото като от 2005 година до момента. От 2005-а има единствено няколко проблясъка за влизане в еврозоната. Това сподели пред БНР Николай Василев, бивш вицепремиер и някогашен министър на стопанската система. 

По думите на Василев не е работа на служебното държавно управление да внася Бюджет 2023 в новия парламент:

" Държавата може да си живее чудесно и с бюджета от предходната година, в случай че няма постоянен кабинет. Проблемът е в неналичието на постоянно държавно управление, а не, че служебният кабинет ще внася каквото и да е ".

Според него инфлацията ще понижава и " доста е допустимо тя да остане математически проблем доникъде на годината ":

" Ако единствено това е казусът, тогава България би могла да влезе в еврозоната. Ако обаче казусът е в големи бюджетни дефицити, както през последните години, и липса на каквато и да е политическа воля, без значение какво приказват всевъзможни политици от разнообразни партии, всичко, което приказваме, няма никакво значение. В последните две години ни ръководят четири служебни държавни управления и едно постоянно, които с ръка на сърцето си не желаят България да влезе в еврозоната и не вършат нищо за това ".   

В предаването " 12+3 " Николай Василев показа книгата си " NEXT.BG Книга за реформатори, ястреби и щъркели ".

Бившият вицепремиер и министър на икономиката заяви още, че не е възнамерявал да се връща в политиката.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР