Ако имах възможност да върна времето назад, не бих издигнала

...
Ако имах възможност да върна времето назад, не бих издигнала
Коментари Харесай

Нинова: Ако имах възможност да върна времето, не бих издигнала кандидатурата на Радев

Ако имах опция да върна времето обратно, не бих издигнала кандидатурата на Радев. Това разгласи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова по Nova News. Тя упрекна президента, че сменя позициите си по отношение на това, на кого приказва. Освен това, съгласно нея, има мотиви да се мисли за това по какъв начин да се „ конкретизират ” пълномощията на служебните държавни управления, само че актуалните промени в Конституцията не вземат решение проблемите.

Българска социалистическа партия се разгласи към този момент твърдо срещу всички признати промени.

„ Конституционният съд ще каже дали има противоконституционни текстове. Но от близо 50 негативни мнения от всички юридически класи – юристи, съдии, прокурори, Неправителствени организации, жители, има изразени подозрения за противоконституционност на някои от текстовете. Да, ние изрично се обявихме срещу всички текстове. Имаме своите причини. Трябва да се обединим с другите опозиционни групи, тъй като на нито една от нас не ѝ стигат гласовете за тъжба до Конституционен съд, ние сме подготвени за това ”, сподели Нинова.

Сред рецензиите на Българска социалистическа партия са за двойното поданство. „ Ние изрично считаме, че допускането на двойно поданство е риск за националната сигурност и е изменничество към суверенитета ”, сподели Нинова.  „ Сигурна съм, че 2/3 от тези, които натиснаха копчето за тази смяна в Конституцията, не са чели закона за българското поданство ”, счита тя. И даде образци.

„ Представете си, че емигрант с 3-годишно позволение за непрекъснато престояване в България се кандидатира и бъде определен за народен представител или министър – това позволява тази смяна в Конституцията. Този човек, без да бъде проучван, получава достъп до секретна информация. В бежанските групи може да има някои инфилтрирани, терористични ядки. Този човек става депутат, става министър на защитата и има достъп до най-висока степен на секретна информация, взе участие в КСНС. Това крие риск за националната сигурност ”, сподели водачът на левицата.

Даде и втори образец.

„ Чужденец се дами за българка. При 3-годишен брак той е и български жител. Той също ще може да се кандидатира и освен това ще се употребява с имунитет. Той не е проучван кой е, а има достъп до информация. Коя е гаранцията, че няма да злоупотреби? Това е голям риск за националната сигурност ”, безапелационна е Нинова.

Именно по въпроса с опцията хора с двойно поданство да стават депутати Нинова насочи съществени рецензии към президента.

„ Той не си е трансформирал мнението. Той просто има 2 отзиви по значимите въпроси, според от това къде и пред кого приказва. Мога да ви дам образци. На срещата в Мюнхен през 2022 на върха на НАТО. Там се взе решение, че Русия е най-голямата опасност за Европа, че е терористична страна, по тази причина да се провиснал 20 милиарда в допълнение. Той се съгласи. В България сподели, че Крим е съветски. В България – едно, пред сътрудниците – друго ”, разяснява Нинова.

Тя разяснява още, че точно служебно държавно управление на Радев е дало опция за премахването на Паметника на Съветската войска.

„ Много се спори кой е дал старт и по какъв начин е тръгнал демонтажът на паметника. Служебният кабинет на Румен Радев дава старт на тази процедура ”, сподели Нинова и сподели документ. „ Ето го документа от Министерството на културата от 30 март 2023 от служебния кабинет, който дава мнение. В него написа: Паметникът на Съветската войска не е детайл от Недвижими културни полезности, не има статут на боен монумент и не е културна полезност по смисъла на закона ”, прочете Нинова.

Според нея събраните подписи за референдум за опазване на 3 март за народен празник, ще бъдат употребявани за основаването на нова празненство.

„ Вчера се отхвърлиха от референдума. Защо? Отново манипулираха хората. Събраха подписите за референдум, не ги внесоха, ще вършат партия „ 3 март ” с тази подписка. Те сами намекнаха за това. Александър Маринов сподели, че тук има капацитет за новата партия. Румен Радев поддържа този планове ”, сподели Нинова.

Запитана дали съжалява, че е издигнала кандидатурата на Румен Радев за президент, тя сподели: „ Не бих го направила още веднъж. Особено първия мандат той го дължи на мен персонално, като издигане на кандидатурата ”, сподели Нинова.

„ Няма неприятно да се вършат нови партии. Но на един президент не му е това работата. Ако желае партия – да напусне президентството, да я оглави, да се състезава ”, продължи Нинова.

Относно Конституцията и пълномощията на президента, тя разяснява, че има съображение да се мисли за промени.

„ Служебните кабинети на Радев явно минаха границата – подписваха контракти за 30 години, уволниха 7000 души. Имаме мотив да мислим по какъв начин да се конкретизират пълномощията на служебните кабинети, без значение дали е Радев. Това, което направиха в Конституцията, съгласно нас, не взема решение казуса всъщност ”, сподели водачът на Българска социалистическа партия.

Тя насочи рецензии и към бюджета. Според нея се „ изсипват пари ”, а няма промени.

Оценката на Нинова за първите 6 месеца на кабинета е „ слаба ”. „ Целите, които самите те си сложиха, не се извършват. Планът за възобновяване и резистентност, Еврозона,

Шенген. Хайде за Шенген имаме добра полуновина, нека да стане. Говоря за задачите, които си сложиха за Нидерландия. Но остава Австрия. И остава това да ни одобряват пълноценно, а освен по въздух. Има още много незнайни. Така че оценката е слаба, незадоволителна ”, сподели Нинова.  

Тя чака при ротацията да има „ ново разтърсване за страната ”, а партиите, подкрепящи кабинета, да „ се заловен за гушите, за това, кой министър да бъде заменен и кой –не ”.

trud.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР