Ако има тема, за която напоследък хората говорят много -

...
Ако има тема, за която напоследък хората говорят много -
Коментари Харесай

С колко ще поскъпнат традиционните български продукти

Ако има тематика, за която в последно време хората приказват доста - това е покачването на цените. С какъв брой ще нарастнат обичайните български артикули – първични материали за ястия, с които сме известни в международен мащаб, репортерите на NOVA направиха инспекция.

Квоти за български млечни артикули и дотации, с цел да има естествени цени за потребителите – за това упорстват от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Фермерите дефинират млякото и млечните артикули от козе и овче мляко като обичайно български. Какви обаче с днешна дата сa цените на сиренето и кашкавала от по-маслени млека?

" Ако до момента се водеше, че секторът ни е в будна кома, то в този момент сме на ръба на клинична смърт”, сигнализира Деан Георгиев от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Той акцентира, че сме все по-близо досега, в който обичайните български артикули ще изчезнат.

Оказва се, че зеленчуците също са поскъпнали с висок %. Една от дребното патентовани салати - шопската, с която сме известни, става все по-непосилна за българския консуматор. Гарнитурата в чинията ще коства повече от пържолите в нея. Някои търговци употребяват нов трик в приготвянето на шопска салата, с цел да спестят от цената й - просто махат чушките. И може би това не е по никакъв начин инцидентно, тъй като и тяхната цена бележи невъобразим скок.

Куртово Конаре е Mеката на домашната, вкусна, същинска лютеница. Един от най-хубавите майстори на домашна лютеница – Куни, две следващи години печели наградата " Царица на лютеницата ".

Тази година е произвела 950 бурканчета с лютеница. Само 100 е запазила за персонална консумация. Всички останали изкупили като топъл самун. Въпреки, че зеленчуците, които влага, са напълно домашно произвеждане, прогнозата й е, че цената на лютеницата тази година ще е по-скъпа, защото цените на продуктите, които влага в изработката й, към този момент са тръгнали нагоре.

" Първо олиото нарастна доста, захарта, солта - всичко скача. Токът се увеличи. Едно бурканче празно беше 25 стотинки, в този момент е над 45. Капачка -обикновена, празна от 7-8 стотинки към този момент е 15-16. Най-вероятно зеленчуците също ще се покачат, макар че ние си ги произвеждаме, само че с цел да ги произведем също имат огромен разход”, изяснява Куни Димова. И още от в този момент пресмята, че най-вероятно септември, когато създаде новото количество лютеница, ще е с лев, лев и 50 по-скъпа.

Трудна година за производителите на зеленчуци, една от най-трудните години до момента чакат и розопроизводителите. Основното терзание е, че несигурността в бранша може да е причина България да отстъпи позиции в международния пазар на розопроизводството.

" И тази година се обрисува като сложна за хората от бранша”, сигнализира Радион Попов, който е розопроизводител от дълги години.

България е на път на загуби признака си – розата Дамасцена, счита Попов.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР