Ако има сили на мрака, работа на ВСС е да

...
Ако има сили на мрака, работа на ВСС е да
Коментари Харесай

Пред ВСС Гешев заяви, че Борисов е натиснал копчето за отстраняването му

Ако има сили на мрака, работа на Висш съдебен съвет е да им противостои и да ги отстранява, сподели при започване на съвещанието на Висш съдебен съвет министърът на правораздаването Атанас Славов.

Той уточни, че каквото зависи от него, ще го прави, с цел да няма подозрение в този върховен парламентарен орган.

По време на дебатите за предварителното му освобождение основният прокурор Иван Гешев съобщи, че би трябвало етимолог да каже дали е засегнатост изразът " политически отпадък ".

Обществото би трябвало да е наясно, че държа да се откри обективната истина, уточни Гешев, представен от Българска телеграфна агенция.

Главният прокурор и юристите му желаеха две експертизи - социологическо изследване дали има смяна в доверието към прокуратурата след 15 май и етимологичен разбор на словосъчетанието " политически отпадък ". 

С причините, че има всевъзможни речници - разяснителен, етимологичен, равнозначен и така нататък, както и че магистратите нямат нужда от съответното социологическо изследване, настояването за двете експертизи беше отхвърлено с болшинство.

След това стартира чуването на заместник-главния прокурор Даниела Машева за  събития, случили се преди конференцията на оперативка при основния прокурор. По думите ѝ той е получил писмо, в което по нейна преценка е имало застрашителен текст.

Снимка: БТА

Машева описа, че на 14 май вечерта в общ чат с други ръководители в прокуратурата получили известие за оперативка при основния прокурор. Всички бяхме сюрпризирани и обезпокоени, уточни още тя.

След това началникът на кабинета на Гешев Габриела Ненкова се обадила по телефона, с цел да каже на всички да дойдат се сбогуват с Гешев.

Когато влезнала в кабинета на Гешев, той бил с извънредно изражение.

" Никога не съм го виждала да наподобява по този начин, аз мога да преценява по изображението му ", означи тя пред Висш съдебен съвет и добави, че подозирала, че може да си подаде оставката.

Тя добави, че Гешев се е здрависал с всеки и попитал по какъв начин се усещат. След това той изискал да бъде донесен телефон и да бъде пуснат запис.

На срещата участвал и различен заместител на Гешев - Борислав Сарафов. При стартирането на записа той очевидно промени изражението си, сподели, че не желае да взе участие в това, че е неприемливо да бъдат записвани сътрудници и напусна кабинета, описа Машева, представена от Българска телеграфна агенция.

След като изслушахме записа, Гешев сподели, че всеки може да си тръгне като Сарафов или да остане с него и да отиде на конференцията. На тази оперативка не съм чула да се споделя за съществуване на 150 записа, уточни още Даниела Машева.

Тя означи, че на излизане от кабинета си Гешев е взел оставката си и споделил, че няма да я подаде. Според нея половин-един час след брифинга Гешев е възвърнал нормалното си изражение.

След брифинга Машева е видяла и заплашителното писмо до Гешев.

Снимка: БТА

Попитан за визитата в Съединени американски щати през май, Гешев изясни, че е бил поканен от еврейско-американски организации, като срещата се е състояла в Ню Йорк и е била по линия на речта срещу омразата, антисемитизма. След това във Вашингтон е имал среща с конгресмени и с техни представители.

" Не съм се готвил авансово за конференцията, единственият път, когато съм се готвил, беше за изявлението ми с госпожа Цънцарова. Всички останали - брифинги, конференции, е било, както съм го почувствал ", разяснява още Гешев и разгласи, че му предстои да пътува за комисията LIBE в Страсбург, което постанова да напусне съвещанието. 

Кадровиците го упрекнаха, че съзнателно бави процедурата, и го попитаха дали не е допустимо да смени полета си, или да изпрати собствен заместител.

" Не съм се родил основен прокурор, няма и да умра основен прокурор. Тази процедура не ме тормози. Въпросът е кардинален и кой ще е наред по-късно. Защото всички знаят какво се случва, една огромна част от българските жители го схващат. Тук е заложена независимостта на правосъдната власт, не моята. В този миг ме интересуват сътрудниците ми, а не нещо друго. Ние сме тук, с цел да вършим верните избори ", отговори обвинител номер едно, заявявайки, че желае персонално да участва в Страсбург, както и не може да сменя полети два часа преди да лети. Малко по-късно Гешев си потегли, а дружно с него потегли и юристът му.

Огнян Дамянов съобщи, че това е шиканиране и би трябвало съвещанието да продължи.

Цветинка Пашкунова уточни, че би трябвало да се даде право на Гешев да участва, тъй като другояче това може да е мотив да се счита, че процедурата е опорочена.

След диспути дали съвещанието да продължи, последвани от къса отмора, членовете на Висш съдебен съвет взеха решение процедурата по отстраняването на основния прокурор да продължи. " За " гласоподаваха 13 магистрати, а " срещу " - 7.

Пленумът на Висшия правосъден съвет (ВСС) продължава прекъснатото в четвъртък съвещание, отдадено на предварителното премахване на основния прокурор Иван Гешев.

Кадровиците в правосъдната система заседаваха близо 14 часа предишния път, само че без да вземат решение. Тогава бяха изслушани, като очевидци, шефът на националното разследване Борислав Сарафов, неговият заместител Ясен Тодоров и служителка от протокола на основния прокурор.

Първоначално беше прекъсната процедурата по освобождението на Иван Гешев от поста, откакто шестимата прокурори, които го желаеха, отдръпнаха предлагането. Става дума за обвиняванията, че основният прокурор се е намесил при следствието на гърмежа против него, като е позволил наличието на израелски специалист на местопроизшествието.

Започна обаче процедурата по отстраняването му преди края на мандата по второто предложение на прокурорската гилдия - към този момент поради потребления от Гешев израз " политически отпадък " по време на първата конференция след атентата против него. Според правосъдните кадровици метафората уронва престижа на правосъдната власт.

Междувременно обвинител №1 се отхвърли от плануваното за петък послание по Българска национална телевизия и в писмо до ръководителя на Народното събрание Росен Желязков изиска чуване при закрити врата в Народното събрание. Решението дали да го допусне ще вземе парламентарният ръководител.

" Силите на мрака ", както аз ги назовавам, имат за своя съществена цел - посредством финансовите и стопански запаси, които откраднаха в годините на прехода, и с поддръжката на външни фактори да ни държат в послушание, да ни разколебават в демократичния избор.

По думите му, преди всичко тези сили се целят в правосъдната система и желаят да я овладеят. Ако това стане факт, реализират всичко - споделя Гешев и добавя:

" Но аз имам вяра, че би трябвало да бъдем пазители на закона, а не на пепелта му. " За на следващия ден пък е планувано чуването на Иван Гешев в Европейския парламент по следствието " Барселонагейт ".

За да бъде предварително отхвърлен основният прокурор, не е задоволително единствено Висш съдебен съвет да гласоподава за това, а би трябвало президентът да издаде и подпише декрет за отстраняването му и то влиза в действие едвам тогава. 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР