Ако има санкции за страните, които използват руско ядрено гориво,

...
Ако има санкции за страните, които използват руско ядрено гориво,
Коментари Харесай

Христов: Трябва да има санкции за държавите, които потребяват големи количества газ от Русия

Ако има наказания за страните, които употребяват съветско нуклеарно гориво, би трябвало да има и за страните, които използват огромни количества газ от Русия, за тези, които към момента имат компании, работещи на съветска територия, и по всевъзможен различен метод са се възползвали от началото на рецесията от взаимоотношенията си с Москва. Това съобщи министърът на енергетиката Росен Христов във връзка изявлението на немския стопански министър, съгласно който би трябвало да има наказания за страните, употребяващи съветско нуклеарно гориво.

Като политическо изявление енергийният министър Росен Христов дефинира думите на немския министър на стопанската система Роберт Хабек, който упорства за наказания на страните, употребяващи съветско нуклеарно гориво.

„ Това е политическо изявление, което е извънредно недопустимо за България. Ако вземем поради да вземем за пример комерсиалният продан за предходната година на Германия и България с Русия, то ще се види ясно картината. Отделно от това немските компании, които останаха да действат в Русия, са едни от последните останали там ”, съобщи Христов.

Министърът посочи, че настрана от това немските компании са едни от последните, останали да действат в Русия.

„ Така че, в случай че се приказва за наказания, то можем да дадем образци в доста по-широк набор и тогава главната наранена страна ще бъде Германия ”, добави още той.

Министър Христов участва на подписването на контракта за разширението на газохранилището в Чирен сред „ Булгартрансгаз ” и изпълнителя „ Ю Джи Ес Дрилинг Чирен ”. Целта е потенциалът на газохранилището да се усили до 1 милиарда куб. метра, при към 500 млн. куб. м сега. Цялата стойност за реализацията на плана ще бъде към 500 млн. лв.. Основните способи на финансиране са три – грантово финансиране от Механизма за свързване на Европа, заем от страна на Българския енергиен холдинг, водят се и диалози с финансиращи институции от Съединени американски щати за привличане на спомагателен финансов запас.

Христов регистрира, че финансовите изгоди са в две посоки:

Енергийният министър добави, че стратегически и чисто финансово планът е от огромно значение за България.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР