Ако има решение за забрана за внос на петрол от

...
Ако има решение за забрана за внос на петрол от
Коментари Харесай

Премиерът: Ако има решение за забрана за внос на петрол от Русия, със сигурност ще има изключение за България

Ако има решение за възбрана за импорт на нефт от Русия, сигурно ще има изключение за България, съобщи министър-председателят Кирил Петков преди началното на днешния Европейския съвет в Брюксел, оповестиха от пресцентъра на Министерски съвет. Премиерът уточни, че желанието на нашата страна е да получи пролонгация до декември 2024 година, което по думите му е значимо за енергийната сигурност на България в този миг.

Министър-председателят Кирил Петков означи, че българското държавно управление сполучливо комуникира с европейските сътрудници значимите за страната ни въпроси. Той изрази убеденост, че ще има схващане от тяхна страна по тематиката с петрола, откакто страната ни сподели мощна и ясна позиция при едностранното преустановяване на доставките на газ от " Газпром “. 

" Когато " Газпром “ се пробва да извива ръцете на България -  ние споделяме " не “ и намираме опция. Но когато знаем, че няма друга алтернатива и би трябвало да защитим българския интерес, нашите сътрудници ни слушат, тъй като знаят, че го вършим, защото нямаме по-добър избор “, посочи Петков. Премиерът изрази вяра, че българските компании, превозвачи и  бензиностанции няма да усетят напрежението, който е реалност за много други страни. " Важно е цените, които има сега, да не се покачат “, добави министър председателят.

На журналистически въпрос дали би трябвало да се вдигнат цените за съветските доставки и да се наложи таван на цените, Петков отговори:

" Таванът е положително нещо. Таванът, плюс разделянето на газ и ток в европейските енергийни пазари, е нещо доста значимо “.

Според премиера част от казуса с високите цени сега е точно поради тази връзка. " Слагайки таван на газа, би понижило този огромен скок в цените на тока и това е доста значимо да го решим преди зимата “, добави още министър-председателят.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР