Ако има пробив в Централизираната система за случайно разпределение на

...
Ако има пробив в Централизираната система за случайно разпределение на
Коментари Харесай

Куцкова: Вътрешен човек е пробил системата за разпределение на делата

" Ако има пробив в Централизираната система за инцидентно систематизиране на делата, то би трябвало в това да е забъркан вътрешен човек. " Това сподели за организация " Фокус "   Нели Куцкова, арбитър от Софийския апелативен съд, някогашен ръководител на Съюза на съдиите в България, някогашен член на Висшия правосъден съвет.
Според нея съучастникът е от правосъдната система и вероятно е съответен разпределящ. Тя изясни, че самата система се задвижва от човек.
" Всяко дело има протокол за систематизиране на хартия. В него са имената на всички съдии и този, който е определен да работи по делото. Той поставя подписа си, тъй че, в случай че теоретично се одобри, че някой е влезнал в системата и е разпределил дело на избран арбитър, то би трябвало да се търси отговорност от този, който си е поставил подписа на листа хартия. ", изясни Куцкова.
" На уеб страницата на Съюза на съдиите излезе подробна информация за това по какъв начин нещата са се развивали хронологически от 2013 година насам. Там има решения на Висш съдебен съвет, линкове към тях, работни групи и участници. Всичко това се е развивало по времето на някогашния основен прокурор Сотир Цацаров, който мощно протежираше сегашният – Иван Гешев. Не знам дали Гешев си дава сметка, че като хвърля бомбастични изказване в общественото пространство, че до в този момент не е имало никаква отбрана и има вирус в системата, упреква някогашния основен прокурор в съучастничество в похищението ", разяснява още тя.
Нели Куцкова добави, че на днешното съвещание ръководителят на Върховния касационен съд Лозан Панов е упорствал отчета, по който е упрекнат да бъде обществен. На гласност обаче са се съгласили едвам трима, а останалите, в това число основният прокурор Иван Гешев, са били срещу това. Получава се обстановка, в която обвинените желаят гласност на отчета, с които са упрекнати, а обвинителите са срещу, установи арбитър Куцкова.
Припомняме, че по-рано Висшият правосъден съвет реши да приключи контракта си с компанията, която е обслужвала до момента системата за инцидентно систематизиране на делата " Смарт Систем 2010 ". Решението бе взето с огромно болшинство, с каквото членовете на правосъдния съвет одобриха и одиторския отчет.
Решението беше взето след дълго закрито съвещание, на което бяха изслушани инспекторите, натъкнали се на пробив в системата за инцидентно систематизиране на делата. Кадровиците на правосъдната власт утвърдиха и оповестяването на социална поръчка по реда на Закона за публични поръчки за премахване на уязвимостите в системата за систематизиране на делата и нейното поддържане. Решено бе още началникът на отдел Информационно обслужване " към Висш съдебен съвет да извърши верификация на IP адресите на централизираната система за инцидентно систематизиране на делата. Решенията бяха взети с над 20 гласа " за " и срещу трима магистрати, измежду които и шефът на Върховен касационен съд Лозан Панов. Той стачкува, че дебатът е бил извършен без да може да бъде чут обществено.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР