Ако има подкрепа от Народното събрание, може да бъде предоставена

...
Ако има подкрепа от Народното събрание, може да бъде предоставена
Коментари Харесай

Тагарев: Ако има подкрепа от НС, може да бъде предоставена още помощ на Украйна

„ Ако има поддръжка от Народното събрание, може да бъде предоставена още помощ на Украйна ". Това съобщи военният министър в оставка Тодор Тагарев в отговор на журналистически въпрос. Той участва на Демонстрацията на качества на Четвъртата взаимна интернационална подготовка учението - " Родопи - 24 " на връх Перелик. По думите му 170 000 лева коства изпращането на БТР-ите към Украйна.

Тагарев сподели, че страната ни може да търси благоприятни условия за финансови обезщетения при даване на помощ за Украйна. Тези средства може да се употребяват за ускорение процеса на превъоръжаване на армията. Министърът се базира на думите на френския президент Еманюел Макрон, че в Европа доминира разбирането, че ориста на Европа се взема решение на бойното поле в Украйна.

Относно договарянията сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ той сподели, че не просто е желателно, доста е значимо да се реализира едно схващане, с цел да продължим с постоянно държавно управление. Според него би трябвало да се продължат стъпките в правосъдната промяна, по подсилване на отбранителните качества, интеграцията в НАТО и помощта за Украйна. " Всичко това са извънредно значими въпроси, уповавам се, че няма да се стигне до някаква серия от служебни държавни управления, което видяхме в предните две години ", добави Тагарев.

В отговор на въпрос за ротацията, министърът разяснява, че това е въпрос, който ще се взема решение от политическите партии. " Аз бях поканен в експертна роля, ще забележим каква е обстановката - дали ще продължа, или не ", съобщи Тагарев. „ Това не го разбирам доста с ротацията, за министър председател - добре, обаче в бранш да се прави ротацията, за пръв път го чухме предишния ден и то импровизирано ", добави министърът на защитата.

Това, което кабинетът обезпечи, е доста забележителен растеж на бюджета за защита, сподели министър Тагарев. Според него става дума за извънреден растеж, отчитайки, че Министерството на защитата получи с 800 млн. лева повече за 2024 година спрямо 2023 година Кабинетът сподели, че прави оценка действително обстановката в областта на сигурността и нуждата да се усилят разноските за защита, те да се влагат в развиване на предпочитани качества, разяснява Тагарев. Той регистрира покачването на заплатите в бранша и началото на няколко плана за превъоръжаване на армията.

По време на интернационалната подготовка на връх Перелик беше направена проява на военнослужещи от България, Хърватия и Австрия. Видяхме, че българските военнослужещите са добре готови, те работят освен независимо, само че дружно със своите сътрудници от Хърватия и Австрия, разяснява министър Тагарев. Според него е впечатляващо постигнатото единствено в продължение на четири дни предварителна подготовка.

Съвместната подготовка включва над 300 души военнослужещи. Днес се организира проява на качества за десантиране от вертолет, наблюдаване в планинска гориста околност, попадане в засада, излизане от засадата и въздушна здравна евакуация за край.

Източник:БТА

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР